Bli med på oppdagelsesferd i all verdens julemat

Her hjemme setter de fleste seg til bords julaften og spiser den tradisjonelle ribben med medisterkaker eller pinnekjøtt med kålrabistappe. Men vet du hva man spiser i andre land? Her er etknippe av julemiddager rundt om i verden.

15. desember 2015 av National Geographic

# SVERIGE

På menyen står det:

  • Juleskinke

  • Marinert sild

  • Kjøttboller

  • Små pølser

  • Brunkål

  • Røkt laks

  • Sylte

Til dette spiser våre naboer tradisjonelt vörtbröd – et brød bakt med maltekstrakt, rosiner og krydder som kanel, ingefær, kryddernellikog kardemomme. Til julematen drikkes det snaps og øl.

# NEDERLAND

På menyen står det:

  • Rekecocktail

  • Fondue med kjøtt og grønnsaker

  • Kerststol (julekake)

Julekaken bakes med rosiner og tørket frukt som er marinert dagen før i konjakk, samt nøtter og kanel.

# ITALIA

På menyen står det:

  • Antipasti: foretter med oliven, laks, sjampinjong, salat med mer

  • Pasta: som regel linguini med hjerteskjell, spagetti med blåskjell eller ris med fisk (risotto alla pescatora)

  • Hovedrett: frityrstekt kalamari (blekksprutunger), saltet torsk, kjempereker og fylt fisk

Det er en tradisjon hos en del familier å feire julaften med en middag bestående av forskellige fiskeretter. Denne tradisjonen begynte opprinnelig som en avholdenhetsgest, men nå til dags – uavhengig av tidligere religiøs symbolverdi – handler det for de fleste om å samle familien og venner til et godt måltid, som vanligvis består av disse klassiske italienske rettene.

# FINLAND

På menyen står det:

  • Skinke

  • Grateng (oftest potet-, kålrot- eller levergrateng)

  • Finsk rosollisalat

En tradisjonell rosollisalat består av terninger av kokt rødbeter, gulrot og poteter blandet med sylteagurk, løk og eple. Til dette serveres en dressing av vispet krem, eddik, rødbetsaft og sukker. Grønnsakgratengen tilberedes av potetstappe eller kålrot vendt med fløte og egg strødd med rasp og bakt i ovnen.

# DANMARK

På menyen står det:

I Danmark spiser man på julaften andestek og/eller fleskestek med rødkål med kokte poteter. Mange bruker også brunede poteter – kokte poteter som er vendt i sukker og smør i pannen. Brun saus hører også til. Til dessert har man rispudding med pisket krem, hakkede mandler og lun kirsebærsaus.

# ENGLAND

På menyen står det:

  • Farsert kalkun

  • Ovnsstekte poteter

  • Grønnsaker (særlig rosenkål og pastinakk)

  • Tranebærsaus eller ripsgelé

Til dessert spiser man Christmas pudding – en dessertkake med rosiner, nøtter og bær som har blitt dampet. Før desserten serveres, helles det konjakk over kaken, som antennes og bæres inn i den mørklagte spisestuen. Når alkoholen er brent opp, spises den varme kaken med kremet, hvit konjakksaus.

# LATVIA

Ni magiske matvarer som skal gi lykke og rikdom i det nye året I Latvia er julebordet fullt av symbolikk. Der er det ifølge tradisjonen viktig å sette ni matretter på bordet, som hver enkelt skal virke positivt i det nye året:

  • Grå erter (en latvisk sort av tørkede erter) med spekk holder tårene unna det neste året

  • Baconbrød kalt ”p?r?gi” sikrer nye opplevelser

  • Rødbeter og gulrøtter gir god helse

  • Honningkake for å få kjærlighet i livet

  • Runde småkaker for å få mye solskinn

  • Stuet kål gir styrke og energi

  • Hvitt kjøtt (kylling, kalkun eller gås) for å bli suksessrik

  • Fisk for å få mer penger

  • Gris (ekstra godt hvis det er grisetryne) for alltid å ha flaks

Kanskje du er interessert i ...

Les også