Stor underjordisk by funnet i regionen Kappadokia i Tyrkia

Boligbygging kan ha avslørt det største skjulestedet som noensinne er funnet i Kappadokia. Det underjordiske tilfluktsstedet kan ha gitt ly til tusenvis av mennesker i krisetider.

21. april 2015 av Jennifer Pinkowski

Funnet er gjort under en fjellborg fra den bysantinske perioden i provinshovedstaden Nev?ehir og daterer seg tilbake til minst tidlig bysantinsk tid.

Mystisk funn er ennå uutforsket

Hulesystemet er fremdeles stort sett uutforsket, men foreløpige undersøkelser tyder på at det i størrelse og form muligens kan måle seg med Derinkuyu, som er den største underjordiske byen som hittil er gravd ut i Kappadokia, og som har kunnet huse 20 000 mennesker.

På lik linje med Derinkuyu ser det nyoppdagede hulesystemet ut til å ha vært et stort, selvforsynt kompleks med ventilasjonssjakter og vannkanaler. Når det var fare på ferde, trakk innbyggerne i Kappadokia seg tilbake under bakken, blokkerte adgangstunnelene med runde steindører og isolerte seg med husdyr og forsyninger til faren var over.

Se videofilm, som på bakgrunn av laserskanninger gir innblikk i en rekke ganger og rom som var forbundet med hverandre i den underjordiske byen. Videoen er stilt til rådighet av Nev?ehir kommune.

Hvor stor er byen?

Geofysikere ved universitetet i Nev?ehir har foretatt en systematisk oppmåling av et 4 km stort område ved hjelp av geofysisk motstandsmåling og seismisk tomografi. På bakgrunn av 33 uavhengige målinger anslår de det samlede arealet til å være på ca. 460 000 kvadratmeter.

Undersøkelsene tyder også på at de underjordiske gangene kan gå så dypt som 113 meter. Hvis dette viser seg å holde stikk, kan den nyoppdagede byen være en tredel større enn Derinkuyu.

Det nøyaktige omfanget av den underjordiske byen er imidlertid fremdeles uvisst, understreker Murat Gülyaz, som er leder av museet i Nev?ehir og som arkeolog står i spissen for undersøkelsen. ”På det nåværende tidspunkt er det ikke mulig å si. Men med tanke på byens beliggenhet, forsvarsanlegg og nærhet til vann er det høyst sannsynlig at den brer seg utover et svært stort område.”

Hva er Kappadokia?

Kappadokia er en region midt i Tyrkia som er kjent for sine skorsteinshus – bisarre klippeformasjoner som ser ut som noe fra en annen verden – hulekirker og underjordiske byer, som regionens innbyggere har hogd ut gjennom tusener av år.

De 250 tilfluktsstedene som ble benyttet når Kappadokia ble invadert, har innbyggerne hogd ut i vulkansk tuff – en myk bergart som består av stivnet vulkansk aske og støv.

Kanskje du er interessert i ...

Les også