Prinsessemumie hadde hjertesykdom

En spebygd egyptisk kongelig, som hadde behøvd en dobbelt bypass-operasjon, kan kanskje gi ny innsikt i årsakene til åreforkalkning, sier eksperter.

19. april 2011 av James Owen, National Geographic News

Det egyptiske museum i Kairo har gjennomført skanninger av 52 av sine mumier, og det har avslørt at nesten halvparten av de avdøde led av åreforkalkning. Blant andre en prinsesse ved navn Ahmose Meryet Amon, som nå er den tidligst kjente pasienten med åreforkalkning i kranspulsåren, en sykdom som skyldes avleiringer av kalk og fett i blodårene og kan føre til hjerte- eller hjerneinfarkt.

Den gamle egyptiske prinsessen kunne kanskje ha fått utsatt sin mumifisering hvis hun hadde redusert kaloriinntaket og beveget seg mer, sier medisinske eksperter.

Ahmose Meryet Amon levde for ca. 3500 år siden og døde da hun var i førtiårene. Hun ble begravet i det kongelige gravtempelet Deir el-Bahri på vestbredden av Nilen overfor byen Luxor.

Spis mindre fett

Ahmose Meryet Amon, som betyr "barn av månen, elsket av Amon", hadde forkalkning i fem større pulsårer, deriblant de som forsyner hjernen og hjertet med blod, sier Gregory Thomas, som har vært med på å lede undersøkelsen og er professor i kardiologi ved University of California i USA.

"Hvis prinsessen kunne settes inn i en tidsmaskin, og hun kom til meg for en konsultasjon, ville jeg gi henne råd om å spise mindre fett og sørge for å få nok mosjon, og så ville jeg sette henne opp for en hjerteoperasjon," sier Gregory Thomas.

"Hun måtte ha hatt en dobbelt bypass."

Egyptisk prinsesse levde i en tid med brød og honning

Selv om mumienes hjerter var fjernet før begravelsen, avslørte CT-skanningene kalkavleiringer andre steder i kroppen som tegn på skader i blodårene. Gruppen bak undersøkelsen kunne imidlertid ikke bekrefte at noen av mumiene hadde dødd av hjertesykdom, fordi de fleste av mumienes organer enten hadde gått i oppløsning eller manglet.

En legetekst, som er datert til mellom 1580 og 1550 før vår tidsregning, noe som er det tidspunktet da prinsessen levde, beskriver imidlertid den smerten i armen og brystet som normalt er et forvarsel om et potensielt livstruende hjerteinfarkt.

Åreforkalkning og hjerteinfarkt er generelt en helserisiko vi knytter til nåtidens livsstil og kosthold, ikke noe som plaget de gamle egypterne, kommenterer en av forfatterne av undersøkelsen, Michael Miyamoto ved San Diegos legefakultet ved University of California i USA.

"De manglet mange av de risikofaktorene som vi anser for å være viktige for utviklingen av åreforkalkning i nåtidens befolkningsgrupper – nemlig røyking, stor hyppighet av diabetes og fedme og et kosthold som inneholder mange transfettsyrer," sier Michael Miyamoto.

Men som datter av faraoen Seqenenre Tao 2. tilhørte prinsessen overklassen, på lik linje med de andre undersøkte mumiene. Det betyr at hun muligens var mer utsatt for hjertesykdom enn befolkningen ellers.

"Ettersom de tilhørte overklassen, hadde de trolig en gunstigere livsstil, de var mer stillesittende og hadde dessuten tilgang til mer kaloriholdige matvarer, spesielt kjøtt," forteller Michael Miyamoto.

Adel Allam, medforfatter av undersøkelsen og professor i kardiologi ved Egypts Al Azhar-universitet, tilføyer at prinsessen levde i en tid i egyptisk historie da landet blomstret.

"Selv svært fattige folk spiste mye svinekjøtt, og brødet ble blandet med honning," sier han. "Hvis vanlige mennesker på den tiden hadde store mengder karbohydrater og fett i kostholdet, fikk overklassen selvfølgelig enda mer usunn mat," sier han.

Var kongelig åreforkalkning en familiesykdom?

Som et mulig ytterligere bevis på kostholdet som en medvirkende faktor har forskere tidligere funnet tegn på diabetes blant de gamle egypterne, en sykdom som ofte knyttes til overvekt, legger Adel Allam til. I tillegg blir symptomer på diabetes omtalt i papyrusdokumenter fra datidens leger.

Men selv om kroppsfettet ikke er bevart på gamle mumier, tyder det på at Ahmose Meryet Amon var liten og spinkel, sier Adel Allam. Gruppen har faktisk en mistanke om at en annen faktor enn kosthold og livsstil kan ha vært en medvirkende årsak til hennes hjerte-karsykdom.

For eksempel var det "i hennes familie et par andre dronninger og prinsesser som hadde åreforkalkning, slik at man ikke kan utelukke et genetisk element", sier Adel Allam.

Den nye undersøkelsen antyder at genetiske omstendigheter kan være enda viktigere enn hittil antatt som årsak til åreforkalkning, og mumiene kan kanskje gi oss en pekepinn om hvilke genetiske faktorer som er involvert.

En annen mulighet er at åreforkalkning kan skyldes kronisk betennelse, som er oppstått fordi immunsystemet forsvarer seg mot en infeksjon, noe som igjen kan føre til betennelse i blodkarveggene.

"Vi vet at prinsessen hadde betennelse i leddene," bemerker Adel Allam. "Hun hadde også alvorlige tannsykdommer, noe som er en annen form for betennelse."

Den amerikansk-egyptiske forskergruppen er i gang med ytterligere undersøkelser av i alt 72 mumier for å etterspore hver enkelts genetiske forbindelser, finne tegn på leddbetennelse, kreft og andre helseproblemer, og om skjelettet kan avsløre hvor fysisk aktive de var.

Gruppens siste resultater offentliggjøres i aprilnummeret av Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging.

Kanskje du er interessert i ...

Les også