Mumiene blottlegges med ny teknologi

Nye avanserte skannemetoder avslører mumienes hemmeligheter.

21. januar 2010

Forskerne trodde at prestinnen Meresamun fra Theben led av struma fordi mumien hennes har en god og rund hals (til høyre). Men da forskerne CT-skannet mumien, fant de noe annet: Balsamørene hadde lagt inn litt fyll for å forstørre halsen til prestinnen.

Hvis man åpner en forseglet sarkofag, kan det ødelegge mumien inni. Men ved hjelp av legevitenskapens høyteknologiske instrumenter kan ekspertene kikke inn uten risiko. Man har lenge brukt røntgen til dette formålet, men resultatene er ikke alltid pålitelige. Nå er CT-skanninger så kraftige at de kan vise skiver i 3D på en halv millimeters tykkelse – og de oppklarer mange år med usikkerhet. Forskerne kan nå fastslå mumienes alder på dødstidspunktet og se hvordan personer med høyere status fikk høyere kvalitet på balsameringen.

Skanningene har funnet bevis for en eldgammel gallestein (som man før trodde var en skarabé), kreft og til og med en som skar tenner. Men ikke noe har vært like overraskende som analysen av en 2800 år gammel mumie ved Brooklyn Museum i New York. ”Du sa at dette var en kvinne!” sa røntgenologen. Med et slag ble mumien som i 80 år har vært kjent som Lady Hor, til en mann.

Kanskje du er interessert i ...

Les også