Hodeløs konge vender tilbake

Hodet, som en gang bar den franske kongekronen, veier omkring 2,5 kg. Det har karakteristiske knivsår, et hull i det ene øret og et sår ved nesen. Ved hjelp av disse sporene og litt vev og organer som er be­vart, har en gruppe forskere fra flere forskjellige viten­skapelige felt ­slått fast at det balsame­rte kraniet tilhørte kong Henrik 4. – den franske kongen som ble myrdet i 1610.Under den franske revolu­sjonen ble kongens jordiske rester vanhelliget, og hodet hans var borte i over hundre år.

5. desember 2011

Hodet, som en gang bar den franske kongekronen, veier omkring 2,5 kg. Det har karakteristiske knivsår, et hull i det ene øret og et sår ved nesen.

Ved hjelp av disse sporene og litt vev og organer som er bevart, har en gruppe forskere fra flere forskjellige vitenskapelige felt slått fast at det balsamerte kraniet tilhørte kong Henrik 4. – den franske kongen som ble myrdet i 1610.

Under den franske revolusjonen ble kongens jordiske rester vanhelliget, og hodet hans var borte i over hundre år.

Et kranium som etter sigende var Henrik 4.s, ble solgt på en auksjon i Paris på begynnelsen av 1900-tallet, før det startet en ørkenvandring i anonymitet blant private samlere. Fra 1955 og fram til i fjor befant kraniet seg på loftet til en skatteoppkrever.

Etter ni måneders vitenskapelige studier er kraniet blitt overdratt til kongelige slektninger og gravlagt på nytt i Klosterkirken Saint-Denis nær Paris.

Endelig kan det kongelige hodet kanskje finne fred.

Kanskje du er interessert i ...

Les også