Hodeløs konge funnet

Er det en forbindelse til Kleopatras grav? Funnet av en egyptisk kongestatue uten hode støtter teorien om at Egypts siste dronning kanskje hviler i Taposiris Magna.

28. mai 2010 av Andrew Bossone, Cairo, National Geographic News

En stor hodeløs statue av en gresk konge er funnet i ruinene av et gammelt egyptisk tempel, noe som støtter teorier om at bygningen kan utgjøre det siste hvilestedet til Marcus Antonius og Kleopatra, sier utgravningsledelsen.

I fem år har arkeologene lett rundt templet Taposiris Magna cirka 45 km vest for havnebyen Alexandria i håp om å finne parets grav.

Den nyoppdagede statuen av svart granitt – som er cirka 180 cm høy uten hode – antas å forestille kong Ptolemaios 4. En kartouche skåret ut av den samme steinen og med hans navn på, ble funnet nær statuens fot.

Ptolemaios 4. er en av flere greske konger som hersket over Egypt i den ptolemaiiske perioden fra 332 til 30 f.Kr.

I tillegg til den hodeløse statuen har den egyptisk-dominikanske utgravningsgruppen funnet en inskripsjon på gresk og med hieroglyfer på restene av fundamentet under et av templets hjørner. Teksten forteller at Ptolemaios 4., som regjerte fra 221 til 205 f.Kr., bestilte templet.

Til nå har ekspertene trodd at templet ble bygd under Ptolemaios 2. som regjerte fra 282 til 246 f.Kr.

"Hva teorien om Kleopatras grav angår, er det jo slik at jo senere det er bygd, desto større er sjansen for at det kan ha en forbindelse til henne – og destor større er sjansen for at det fortsatt var i bruk da hun levde," sier Salima Ikram ved Det egyptiske museet i Kairo, som ikke har deltatt i utgravningene av Taposiris.

I løpet av de siste utgravningene avdekket gruppen av arkeologer også en rekke 2 meter høye sokler til sfinkser utenfor templets nordinngang, der granittstatuen ble funnet.

Ifølge forskerne tyder soklene på at det var nordinngangen – og ikke den østlige portalen som man tidligere har trodd – som var byggverkets hovedinngang. Andre egyptiske templer har også sfinkser som fører frem til inngangen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også