Galleri: Orknøyenes gåtefulle tempel

En dag rundt 3200 f.Kr. besluttet steinalderfolket på de avsidesliggende Orknøyene nord for Skottland å bygge noe veldig­­­ stort ...

14. august 2014 av Roff Smith

Arkeologer har funnet et mystisk bygningskompleks fra yngre steinalder på Orknøyene utenfor kysten av Skottland. Komplekset inneholder et stort antall bygninger – blant annet en av de største bygningene med tak som er oppført i Nord-Europa i forhistorisk tid. Den var over 25 meter lang, 19 meter bred og hadde 4 meter tykke murvegger.

Utgravingslederen, Nick Card ved det arkeologiske instituttet på University of the Highlands and Islands, sier at den nylige oppdagelsen av disse forbløffende ruinene snur opp ned på Storbritannias forhistorie. ”Det ble bygd for å dominere landskapet – for å imponere, skape ærefrykt, oppløfte og kanskje skremme alle de som så det. De menneskene som bygde dette, tenkte stort. De hadde et budskap.”

Hva budskapet var, og hvem det var myntet på, er fremdeles et mysterium. Selv om bygningskomplekset på Orknøyene normalt betegnes som et tempel, har det sannsynligvis fylt flere forskjellige funksjoner i de 1000 årene det var i bruk. Det er tydelig at mange mennesker samlet seg der til årstidenes ritualer, høytider og markeder.

Les artikkelen: Før Stonehenge

Les hele artikkelen om Orknøyenes forbløffende steinaldertempel fra National Geographic 8/2014 her:

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på Last ned-knappen, får du muligheten til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også