Det pleier å være diamanter man leter etter langs kysten sør i Namibia. Et 10 m høyt dike som skjermer for brenningen fra Atlanteren, beskytter de omfattende gruveaktivitetene på stedet der det portugisiske vraket ble funnet i april 2008. Gruvedriften ble stoppet, og arkeologer rykket raskt ut for å grave ut vraket.

Galleri: Diamantskipet

4. november 2009

Et gåtefullt gullskip fra 1500-tallet har plutselig dukket opp i en forbudt sone i Afrika.

Gruvearbeidere og arkeologer var under konstant overvåkning mens de reddet restene av skipet med den rike lasten. Sanden, som er full av diamanter, ble støvsugd bort rundt vraket, som ble gravd ut på bare 10 uker.

Tidens oppdagere brukte astrolaber til å beregne breddegraden ved å måle solen og kjente stjerners høyde over horisonten – når været var klart nok til at man kunne observere.

En 12,5 cm lang sprøyte ble trolig brukt til å gi reisende kvikksølvsprøyter mot syfilis, som plaget Europa på 1500-tallet.

Spanske og portugisiske mynter var blandet med venetianske, florentinske og mauriske mynter i pengekisten på skipet. I alt ble det funnet nesten 23 kg gullmynter i vraket – penger til innkjøp av dyrebare krydder fra India.

En tinnskål var trolig et enkelt spisekar for en de ulykksalige sjøfolkene.

En lusekam – kanskje lagd av tre eller elfenben – minner oss om de pestplagede, klaustrofobiske forholdene som besetningen måtte holde ut.

Avdekkede kobberbarrer var blant de første bevisene på skipets eksistens. Senere gravde man ut tonnevis av dem.

Passere som ble funnet i vraket, hjalp styrmennene med å bestemme fartøyets kurs og retning. Tidlig på 1500-tallet kom mange av Europas fineste kart og navigasjonsinstrumenter fra Portugal.

Små mengder kvikksølv – som trolig var med som kur mot syfilis – ble med stort besvær hentet ut av sanden som omga vraket.

Arkeolog Bruno Werz venter på å dirigere en del av treriggen på skipet ned i en tank med ferskvann for å bevare det. Sjeldne skatter som denne kan gi oss bemerkelsesverdig ny kunnskap om Portugals gullalder.

Utgravingsgruppen spiste og hvilte i bussen øverst til høyre.

Folk fra de namibiske myndighetene kom til utgravingen for å sikre korrekt behandling av funnene (mynter nederst) og eventuelle rester av mennesker.

Kanskje du er interessert i ...

Les også