Arkeologi: Satellitter brukes til å finne skjulte skatter

Arkeologer bruker nå satellitter til å identifisere begravde byer, veier og elver.

7. februar 2013

Rundt 600 km ute i verdensrommet samler satellitter inn bilder som med overraskende stor nøyaktighet kan brukes til å identifisere begravde landskaper.

Satellittbildene hjelper forskerne med å finne og kartlegge elver, veier og byer som forlengst har forsvunnet, og skimte arkeologiske trekk i konfliktsoner som er for farlige å besøke.

"Det er mye vi ikke får øye på fra bakkenivå", forteller den amerikanske arkeologen Sarah Parcak, som er en av de første til å ta i bruk satellittbilder som søkeredskap i Egypt. ”Vi har bare oppdaget en brøkdel av en prosent av alle arkeologiske funn i verden."

Sarah Parcak gjør nå sitt for å øke den andelen. Ved å kombinere og bearbeide bilder slik at hun kan se den infrarøde delen av lysspekteret som ikke er synlig for øyet, er det mulig for henne å spore svake overflateforandringer forårsaket av gjenstander som leirstein mindre enn én meter under bakken.

17 pyramider, 3000 bosettinger og 1000 graver I 2011 identifiserte Sarah Parcak og forskerteamet hennes ut fra infrarøde satellittbilder 17 potensielle, begravde pyramider, rundt 3000 bosettinger og 1000 graver i Egypt. Ved den 3000 år gamle byen Tanis, som engang var hovedby i Nildeltaet, fant de tegn på hundrevis av boliger.

Arkeologien har rykket inn i romalderen. Og nå er det opp til tradisjonelle, lavteknologiske utgravingsmetoder å bekrefte romteknologiens funn.

Kanskje du er interessert i ...

Les også