Arkeologer begynner utgravingen av forsvunnet by i Honduras

Vel et år etter at den sagnomsuste forsvunne byen ble oppdaget i Honduras-jungelen, skal en ny ekspedisjon nå finne svar på hvilken sivilisasjon den forsvunne byen skjuler.

26. januar 2016 av Mark Strauss / National Geographic

Oppdagelsesreisende har i århundrer fortalt historier om en sagnomsust forsvunnet by i den tette jungelen i Honduras, og landets urbefolkning har også bidratt med fortellinger om et mystisk "hvitt hus".

I fjor fant arkeologer spor etter den forsvunne byen, og nå er utgravningen av byens kulturskatter endelig påbegynt. Håpet er at arkeologenes arbeid kan vise hva som er myte, og hva som er virkelighet.

President besøker jungelskatt

De første utgravningene har allerede avslørt pyramider, torg og mystiske steinfigurer.

Og oppdagelsen har vakt så stor oppsikt at landets president, Juan Orlando Hernandez, har besøkt stedet for å delta i undersøkelsen av de første gjenstandene i jungelskatten.

Militæret beskytter varjaguar

Funnet i den avsidesliggende Mosquitia-regionen øst i Honduras ble offentliggjort av arkeologene i mars i fjor.

Blant gjenstandene er en "varjaguar", som til nå har vært under militær beskyttelse sammen med de andre objektene.

Ekspedisjonen ledes av arkeolog Christopher Fisher ved universitetet i Colorado, som med støtte fra myndighetene i Honduras og National Geographic vil bruke en måned på å grave ut figurer og andre gjenstander.

Ukjent sivilisasjon

"Håpet er å kunne avsløre hvilken kultur vi er vitne til", sier lederen av Honduras' institutt for antropologi og historie, Virgilio Paredes, som ledsaget presidenten til utgravningen.

Gruppen vil om kort tid lage en plan for mer omfattende undersøkelser i området, som trolig huser flere slike forsvunne byer.

Arkeologerne tror at oppdagelsen av flere bysamfunn til sammen vil representere noe enda viktigere og større, nemlig bevis på en hittil ukjent sivilisasjon.

Kanskje du er interessert i ...

Les også