Virkelighetens enhjørning funnet: Rådyr har sjelden deformitet

Dette rådyret ble skutt i Slovenia. Det ligner noe i et eventyr, men dette enhjørningslignende rådyret med ett horn midt i pannen er ekte vare.

17. november 2014 av Jason Bittel – National Geographic Daily News

Rådyret, som ble skutt av en jeger i Celje i Slovenia i august, har en ekstremt sjelden deformitet i geviret, som trolig skyldes en skade tidlig i utviklingen av geviret. Denne typen skader er ganske hyppige hos rådyr og fører ofte til abnormiteter i geviret, deriblant bisarre former.

Enhjørning funnet i Slovenia

Det merkelige hornet på denne slovenske ”enhjørningen” er så uvanlig at forsker Boštjan Pokorny, som har bekreftet at dyret er ekte, aldri har sett noe lignende ute i naturen.

”Hos denne arten er det bare hannene som får gevir, som er to, som regel symmetriske bentapper som springer ut av to vekstsentre, dvs. forlengelser av kraniet”, sier Boštjan Pokorny, som er assisterende leder av det økologiske forskningsinstituttet ERICo Velenje, i en e-post.

”Men hos denne svært atypiske og interessante bukken har de to hornene, som burde være atskilt, vokst sammen til ett stort horn.”

Magiske gevirer

Bestanden av rådyr, som er den mest tallrike og utbredte arten av jaktdyr i Slovenia, pleies omhyggelig av staten, som lager retningslinjer for hvor mange dyr som kan felles hvert år.

Jegeren som skjøt ”enhjørningen”, hadde valgt ut dyret på grunn av at dyret var gammelt, og fordi det bare hadde ett horn. Et rådyr kan miste en del av geviret på mange måter, og på avstand hadde jegeren ingen mulighet til å se at dyret hadde en sjelden deformitet i stedet for et skadet gevir, sier Boštjan Pokorny.

Selv om den slovenske enhjørningen ikke er et mytologisk dyr, har gevirer – som finnes hos alle hjortearter – likevel noe magisk over seg. ”De cellene som får geviret til å vokse, er noen av de mest utrolige cellene man kjenner til”, sier Kip Adams, som er autorisert viltbiolog og leder med ansvar for undervisning og formidling hos Quality Deer Management Association i Georgia i USA. Gevirer utgjør faktisk den raskeste formen for bendannelse man kjenner til hos pattedyr.

Gevirer består av benvev og vokser gjerne ut og kastes i en årlig syklus, mens ekte horn (for eksempel hos geiter og kuer) er permanente og består for det meste av keratin – det samme stoffet som hår og negler består av.

Kanskje du er interessert i ...

Les også