Vinnerne kåret: Her er årets flotteste naturbilder

Vinnerne av årets prestisjefylte Wildlife Photographer of the Year-konkurranse er nettopp kåret, og enda en gang får vi god anledning til å komme tett innpå noen av de vakreste avkrokene og skapningen på planeten.

28. oktober 2016 av Nanna Vium / Illustrert Vitenskap

Trekronene i regnskogen på Borneo, de smale og støvete gatene i en forstad til Mumbai og det skvulpende havet utenfor kysten av Mexico.

Natural History Museum i London har nettopp kåret vinnerne av sin prestisjefylte fotokonkurranse 'Wildlife Photographer of the Year'. Og som tidligere år inviterer noen av verdens fremste naturfotografer oss med tett innpå planetens villskap, drama og mangfold.

Treffer rett i hjertet

Konkurransejuryen fikk intet mindre enn 50 000 naturbilder fra 95 forskjellige land, og bare 100 av disse klarte seg hele veien til finalerunden, der bare en håndfull til slutt ble utpekt som vinnere i de forskjellige kategoriene.

Ifølge Micgael Dixon, direktør ved Natural History Museum, forsetter talentmassen å imponere, selv om det i år er 52. gang på rad at konkurransen arrangeres.

”Vinnerbildene treffer oss i hjertet og utfordrer oss til å se naturen på en ny måte”, sies det i en uttalelse.

Nedenfor kan du se en del av vinnerbildene og finalistene fra konkurransen i år - Du kan se bildene i stort format ved å klikke på dem.

_Vinner av hele den samlede konkurransen ble dette øyeblikket som er fanget opp av fotografen Tim Laman fra USA, som dokumenterer en ung orangutang-hann i ferd med å kjempe seg oppover stammen på et 30 meter høyt tre i regnskogen i Gunung Palung nasjonalpark på Borneo.

Tim Laman hadde på følelsen at den unge hannen ville høste de søte fikenene i toppen av treet og brukte selv tre dager på å klatre opp og ned stammen for å installere flere Go Pro-kameraer mellom bladene.

>> Bli med tett innpå noen av verdens mest unike dyrearter på en 10-dagers ekspedisjon til Galápagos.

_

_Den 16 år gamle Gideon Knight fra England ble den andre vinneren av konkurransen med bildet ”The Moon and the crow". Bildet er tatt i en park like ved hjemmet hans, og da Gideon først oppdaget kråken på greina, syntes han mest av alt at det lignet på noe fra et eventyr.

"Hvis et bilde kunne vært et dikt, så ville det se slik ut. Kråken er ikke ofte satt pris på, men her er den forvandlet til noe vakkert," stod det i en del av begrunnelsen fra dommerkomiteen._

En leopard sniker seg lydløst rundt i de smale og støvete gatene i en forstad til Mumbai i India mens byens innbyggere sover. Bortsett fra enkelte angrep på mennesker er de store kattene en akseptert del av gatebildet når de sjekker rundt i gatene påå jakt etter nattmat, som mest består av herreløse hunder. Fotografen Nayan Khanolkar ventet i fire måneder på å fange inn dette øyeblikket av fredelig sameksistens mellom rovdyr og mennesker, som ble tildelt førstepremien i urban-kategorien.

Fotojournalisten Paul Hilton fra England var verken forberedt på det tøffe synet eller den harske lukten av over 4000 døde skjelldyr da han besøkte et shipping-skip i Indonesia. Skjelldyr er verdens mest ulovlig handlede dyreart. Kjøttet blir blant annet spist for å vise status og noen steder i verden tror man – helt feilaktig – at skjellene kan helbrede flere lidelser. Paul Hilton vant 'Wildlife Photojournalist-prisen'.

Tony Wu fra USA vant undervanns-kategorien med dette bildet av tusenvis av snappere i ferd med å utføre en fryktløs paringsdans rundt øygruppen Palau i Stillehavet.

**>>Rejs i Darwins fotspor på et 10-dagers ekspedisjonscruise.

**

Lance van de Vyver fra New Zealand ble en av finalistene i svart-hvitt-kategorien med bildet av klørne til en ung løve og den rissede rustningen til et skjelldyr. Det tok 14 timer før løven mistet interessen for det runde leketøyet.

Vinner av plante-kategorien ble Valter Binotto fra Italia med dette fantastisk detaljerte nærbildet av hann- og hunnblomstene på et hasseltre, og de tusenvis av pollenkorn som helst skal nå de små røde hunnblomstene.

I seks måneder etterlot fotografen Charlie Hamilton James kameraet sitt på det samme stedet i en nasjonalpark i Wyoming USA. Han visste at det nettopp der ble etterlatt døde dyr for å holde bjørnene unna veiene. Etter å ha bladd gjennom 200 000 bilder tatt med selvutløseren på kameraet, fant han dette bildet som sikret ham en plass i finalen under kategorien 'pattedyr'.

Kanskje du er interessert i ...

Les også