VIDEO: Desmerdyr bruker vortesvin som vandrende buffe

I Queen Elizabeth National Park i Uganda opererer kjøttetende desmerdyr som et effektivt rengjøringsteam, og rensker vortesvin for både flått og infiserte parasitter. Og det er et sjeldent syn.

22. mars 2016 av Nadia Deleuran

Vortesvinet legger seg på ryggen og løfter beina i været. Rundt ham stimler en flokk sultne desmerdyr til, og gjør seg klare til å forsyne seg av rettene på magen til vortesvinet – som består av parasitter og flått.

Det spesielle partneskapet mellom de katteaktige rovdyrene og vortesvinet er en win-win situasjon. Desmerdyrene blir mette, og vortesvinet slipper å gå omkring med de blodsugende snylterne.

Sjeldent syn hos pattedyr

Men selv om slike allianser mellom dyr gir god mening, så er de et sjeldent syn blant pattedyrene.

”Partnerskap mellom forskjellige pattedyr er veldig sjeldent, og denne formen for interaksjon viser at partene har stor tillitt til hverandre,” sier direktør for WCS Albertine Rift Program, Andy Plumptre til WCS Newsroom

Fenomenet kalles ’gjensidig avhengighet’ og handler om at to forskjellige dyrearter inngår i et partnerskap som kommer begge partene til gode.

Desmerdyr kravler rundt på et vortesvin for å renske det, og nyte et godt måltid.

Nysgjerrige turister kommer tett på akten

Det underlige paret, desmerdyret og vortesvinet, er i alle fall ikke sjenerte.

Observasjonen har vært mulig nettopp fordi dyrene tillater nærkontakt fra nysgjerrige turister under akten.

”Det får en til å lure på hvilke andre spesielle ting som foregår mellom dyreartene,” sier Andy Plumptre til WCS Newsroom.

Kanskje du er interessert i ...

Les også