Verdens raskeste dyr

En av de store kattene, geparden, har slettet verdensrekorden i 100-metersløp med en tid på 5,95 sekunder, noe som får Usain Bolts verdensrekord på 9,58 sekunder til å ligne en makelig gåtur. Se videoen med den ekstremt raske geparden.

7. august 2012 av Roff Smith, National Geographic News

Hvor raskt kan en gepard løpe?

Hvis du trodde at den olympiske gullmedaljevinneren i 100 meter løp, Usain Bolt, var rask, må du nok tro om igjen. Cincinnati dyrehages 11 år gamle gepard Sarah har satt ny verdensrekord med tiden 5,95 sekunder og er dermed verdens raskeste dyr.

Første gang geparden Sarah gjorde seg fortjent til tittelen verdens raskeste landpattedyr, var i 2009, da hun tilbakela 100 meter på 6,13 sekunder og slo den tidligere rekorden som var satt av en sørafrikansk hanngepard kalt Nyana i 2001.

Sarah slettet alle 100-meterstider, da hun tidligere i år ble notert til 5,95 sekunder. Hennes 100-metersløp var nesten fire sekunder raskere enn den olympiske mesteren på 100 meter, Usain Bolt fra Jamaica. Hans beste tid på samme distanse er 9,58 sekunder. Den lynraske gepardens topphastighet ble målt til 98 km/t.

Gepard med fart

Kameraer filmet rekordløpet, som geparden Sarah gjennomførte i første forsøk mens hun jaktet en "hare" i form av en lodden tøyhund på en spesialbygd bane godkjent av et kontrollorgan under USAs fridrettsforbund.

Video: Geparden Sarah setter ny 100-metersrekord, se verdens raskeste dyr

"I Cincinnati dyrehage har vi som mål hver eneste dag å gi hver eneste besøkende en opplevelse av naturens dyreliv, deriblant de store kattene, og ingenting gir en større opplevelse enn å se en gepard i full fart i vårt Cheetah Encounter. Vi er svært stolte av geparden Sarah, verdensrekordholderen vår, fordi hun er en fremragende ambassadør for sine gepardslektninger ute i naturen", sier Thane Maynard, som er leder for Cincinnati Zoo & Botanical Garden i USA.

"Cincinnati dyrehage har støttet bevaringen av geparder i Afrika i over 20 år, og heldigvis er geparden den arten som har sjansen til å løpe fra sin egen utryddelse."

Geparden Sarah og de fire andre gepardene i Cincinnati dyrehage, som deltar i prosjektet Cat Ambassador Program, var på besøk i dyrehagens regionale gepardavlsanlegg som en del av et prosjekt som vil bli beskrevet i en artikkel i novembernummeret av magasinet National Geographic, hvor man også vil kunne se banebrytende høyhastighetsopptak av geparder i bevegelse, slik at man virkelig får vist hvor raskt en gepard kan løpe.

Gepard med toppfart

Geparder er bygd for fart. Den smidige ryggsøylen gjør at forbena kan strekkes langt frem for hvert skritt, noe som gjør dem i stand til å tilbakelegge melom 6,1 og 6,7 meter pr. skritt, omtrent samme distanse som for en veddeløpshest. De store kattene svever over bakken i over halvparten av den tiden de løper. Klørne er harde og skarpe som knotter, og det gir dem et fremragende fotfeste når de løper.

Geparder er en truet art, og den samlede bestanden i verden har krympet fra omkring 100 000 i 1900 til mellom 9000 og 12 000 geparder i dag. Cincinnati dyrehage kalles "verdens gepardhovedstad" på grunn av innsatsen for å bevare denne arten ved hjelp av undervisning, offentlig formidling og avlsprosjektet for geparder i fangenskap. I alt er det født 64 gepardunger i Cincinnati.

Kanskje du er interessert i ...

Les også