VANVITTIG VIDEO: Surfer angripes av hai

Surferen Mick Fanning gjør det eneste riktige da han under en TV-overført konkurranse plutselig blir angrepet av det som trolig er en hvithai.

7. august 2015 av Brian Clark Howard

Se video av surferens møte med døden

Dramatiske TV-bilder fra Sør-Afrika viser hvordan man avverger et haiangrep. Eksperter mener at den profesjonelle surferen Mick Fanning gjorde alt riktig da han under en konkurranse kom i nærkontakt med en sulten hai.

Fanning var i ferd med å gjøre seg klar til å ri på en bølge da en stor haifinne brøt vannflaten rett bak ham. Rovfisken dyttet til surfebrettet og prøvde å bite seg fast i surferen. Han reagerte med å slå haien mens han holdt brettet mellom seg og haikjeften.

Haieksperten Greg Skomal har sett opptakene og konkluderer med at rovfisken gikk målrettet etter konturene av Fanning og surfebrettet hans. Trolig var det en hvithai, men dette er ikke bekreftet ettersom bildene bare glimtvis viser ryggfinnen på haien.

**LES MER: Hvithai - Fakta om hvithaien

Ifølge Skomal er det beste forsvaret mot et haiangrep å slå hardt; enten mot øynene, snuten eller gjellene. Alt tyder på at Fannings knyttneve traff haien i ryggen, som nå også må anses for å være et effektivt mål.

Sekunder etter angrepet ble surferen reddet i sikkerhet på en vannskuter.

Var det en hvithai?

Hvithaien har fått rykte på seg å angripe mennesker med dødelig utfall, ikke minst på grunn av boken og filmen Haisommer. Men selv om hvithaien står bak de fleste haibitt i blant annet California i USA, er risikoen for at badende og surfere skal ende opp som haimat, forsvinnende liten. 1 til 17 millioner, mener ekspertene.

Uten å være helt sikker mener imidlertid Greg Skomal at angrepet kom fra en hvithai. Om den var voksen, viser bildene ikke. ”Det var i hvert fall ikke en fisk av ubetydelig størrelse”, sier Skomal.

Hvithaien er utbredt mange steder i verdenshavene, ikke minst i California i USA og Sør-Afrika, der de jakter på sel langs kysten. Mennesker står vanligvis ikke på hvithaiens meny, og derfor skyldes angrep som oftest at haien tar feil av for eksempel en surfer og en sel.

Haier generelt er truet på grunn av overfiske, og spesielt finnene brukes i suppe i Asia.**

Mick Fanning (til venstre) trøstes av surferkameraten Kelly Slater etter å ha overlevd angrepet. FOTO: KIRSTIN SCHOLTZ, WSL/GETTY

Kanskje du er interessert i ...

Les også