Vi gjenoppliver utdødde dyr

Nå har vi teknikken til å bringe utdødde arter tilbake. Men er det riktig å drive slik kloning?

2. mai 2013 av Karen Gunn, sjefredaktør, National Geographic Norge

30. juli 2003 skrudde et team av spanske og franske forskere tiden tilbake ved å klone et utdødd dyr.

De brakte en iberisk steinbukk tilbake til verden bare for å se at den døde ut igjen. Steinbukken hadde levd høyt oppe i Pyreneene i tusenvis av år helt til arten døde ut i 2000.

Tanken om å bringe forsvunne arter tilbake ved kloning har svevet i grenseland mellom virkelighet og fiksjon i over 20 år – helt siden forfatteren Michael Crichton slapp dinosaurene løs i Jurassic Park. Men det meste av tiden har vitenskapens forsøk på å gjenopplive arter haltet langt etter fantasiene. Kloningen av den siste iberiske steinbukken, Celia, er det nærmeste man noen gang har kommet det å gjenskape et utdødd dyr.

Alberto Fernández-Arias, som leder naturvernmyndighetene i den spanske regionen Aragonia, deltok i kloningsforsøket. Siden han opplevde de få minuttene da det klonede dyret levde, har han sett fram til det øyeblikket da vitenskapen endelig ville innhente fantasien, og mennesker ville bli i stand til å bringe et dyr tilbake som de selv har utryddet.

"Vi har kommet dit nå", sier han.

Er kloning riktig?

Høsten 2012 arrangerte National Geographic et vitenskapelig møte i sitt hovedkvarter i Washington D.C. For første gang i historien var en gruppe genetikere, viltbiologer, naturvernere og etikere samlet for å diskutere muligheten for å bringe utdødde dyr tilbake. Kunne det gjøres? Burde kloning foretas på den måten?

En etter en reiste de seg for å fortelle om fantastiske framskritt innenfor kloning – manipulasjon av stamceller, utvinning av eldgammel DNA og rekonstrusjion av tapte genomer. Etter hvert som møtet skred fram var det tydelig at det var bred enighet om at gjenoppliving nå er innenfor rekkevidde.

"Det har skjedd mye mer, og mye raskere enn noen kunne ha forestiet seg", sier Ross MacPhee, som er pattedyrskurator på Amerikansk naturhistorisk museum i New York.

"Men vi må virkelig tenke gjennom hvorfor vi i det hele tatt vil gjøre dette – bringe en art tilbake."

Les hele artikkelen ved å klikke på download-knappen nedenfor.

Når du klikker på download-knappen blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no. Det tar et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også