Stor etterspørsel etter mammutstøttenner

Prisen på støttenner doblet på to år

6. juni 2013

Prisen på støttenner doblet på to år

Ingen av støttannjegerne jeg møter på en ekspedisjon til de nordlige delene av Sakha-Jakutia, har noen gang vært utenfor grensene for den sibirske tundraen, men de er fullt klar over den kinesiske etterspørselen, som i løpet av de siste to årene har fordoblet prisen på mammutstøttenner av høy kvalitet til rundt 5000 kroner pr. kg i regionhovedstaden Jakutsk. På den andre siden av den kinesiske grensen kan prisen lett bli dobbel så høy. I en antikkforretning i Hongkong har jeg sett en tre meter lang mammutstøttann med snirklete utskjæringer til drøyt seks millioner kroner. Da støttannjegerne oppdager at jeg bor i Beijing, spør alle sammen om jeg kan sette dem i forbindelse med kinesiske oppkjøpere.

Konkurransen er hard

Jakten går inn over hele Sakha-Jakutia. I landsbyen Kasatjje, som er sentrum for handelen på elven Jana, gjør støttannjegere seg klar til å krysse tundraen på snøscooter, i luftputebåt og selv i terrenggående kjøretøy fra sovjettiden med larveføtter. Ved en avsides smeltevannssjø utforsker jeg forhistorisk mudder og is langs den eroderte kystlinjen sammen med et team støttannjegere da en ung mann med klaprende tenner dukker opp av det kalde vannet i våtdrakt og dykkermaske: enda en jeger som vil være et skritt foran alle andre. Lenger nede i elven Jana spyler et par menn med vannslanger tunneler inn i en vegg av svart is: en frossen gullgruve av støttenner, skjelett og kadavere fra mammuter.

Vitenskapsfolk leter etter levedyktige celler til kloning

Stedet heter Muus Khaja, og jeg har kommet dit sammen med en støttannjeger med flere ansatte som styrer fartøyet og folkene sine fra toppen av en 400 kg tung stabel av mammutstøttenner. Elfenbenet skal fraktes lenger opp langs elven og selges, men først vil han ta en tur rundt de ishulene der et team av russiske og sørkoreanske vitenskapsfolk er i gang med å ta ut mammutbløtvev i håp om å finne levedyktige celler som de kan bruke til kloning. For et par år siden fant denne lokale støttannjegeren 30–40 støttenner i en enkelt ishule, men i dag er folkene hans langt mer mismodige. Folkene har bare funnet to støttenner hele sommeren, og det er på ingen måte nok til å brødfø familiene deres gjennom hele vinteren. "Det er nok ikke mer å hente her", sier en av støttannjegerne. "Det er derfor alle drar ut til øyene."

Kanskje du er interessert i ...

Les også