Mammuter: Jakten på støttenner i Sibir

I urtiden tok jegerne livet av mammuter for å få mat. I dag dreier jakten seg om dyrenes dyrebare støttenner i permafrosten i Sibir.

6. juni 2013 av Brook Larmer

Mammuter i Østsibirhavet

I fem måneder har Karl Gorokhov lett etter sitt forhistoriske bytte på den øde øya Kotelnyj i Østsibirhavet. 18 timer i døgnet har han vandret over den frosne tundraen. Han fryser, han er utmattet, og han er så sulten at han har begynt å spise havmåker. Selv de to isbjørnene som angrep leiren hans, var utsultet. Magene deres, som han skar opp etter å ha skutt dem, var tomme. Karl Gorokhov er 46 år. Hver dag når han drar ut fra leiren, går han forbi ni gravsteder. Han antar at det må være noen uheldige sjeler på flukt fra de sovjetiske Gulag-leirene som har funnet sitt siste hvilested der. Sensommersnøstormer fyker over øya, som ligger 1000 km nord for polarsirkelen. Enda en vinter truer. Fingrene og håndflatene begynner å klø. Det er "et godt tegn", sier han senere. Kløen kommer alltid når han er nær ved å finne det han leter etter: støttenner fra en mammut.

De siste mammutene forsvant for ca. 3700 år siden

De lodne kjempene som i sen pleistocen streifet rundt i Nord-Sibir, døde ut for rundt 10 000 år siden, men isolerte bestander overlevde på øyene i nord og øst. De siste av disse forsvant for rundt 3700 år siden. Mammutenes støttenner, som kunne bli over fire meter lange, har nå begynt å dukke opp av permafrosten, og det har vært startskuddet for en handel som befolkningen i arktisk Sibir har dratt stor nytte av. Det gjelder bl.a. det innfødte jakuter-folket, som er etniske asiater, og som snakker et språk av tyrkisk opprinnelse.

Jakten på støttenner fra mammuter

Karl Gorokhov er pioner i jakten på mammutstøttenner. Han startet for nesten ti år siden og har siden utforsket et av verdens mest ugjestmilde områder. Nå lytter han til de kløende fingrene sine og leter over tundraen helt til han nærmest faller over spissen av en støttann. "Noen ganger dukker støttannen bare opp rett foran deg", sier han.

Det tar Karl Gorokhov nesten 24 timer å grave fri støttannen fra den steinharde isen. Den er tykk som en trestamme, utrolig godt bevart og veier 70 kg. Før han tar den med seg bort, kaster han en sølvørering ned i det hullet han har gravd, som et offer til stedets ånder. Hvis han får den urgamle støttannen trygt i hus, kan den innbringe ham godt over 300 000 kroner.

Kanskje du er interessert i ...

Les også