Fascinasjonen for mammutstøttenner

Ulykke å forstyrre mammutstøttennerHandelen med mammutelfenben eksisterte knapt nok da Karl Gorokhov ble født i Nord-Sibir i 1966. Han husker at han som barn så råtnende støttenner ved breddene av elven Jana – nær fiskerlandsbyen Ust-Jansk, der han bor. Det var ikke næringsfrihet i Sovjetunionen, og mange i lokalbefolkningen mente at det brakte ulykke å forstyrre støttennene, som noen trodde stammet fra enorme muldvarplignende vesener som bodde dypt nede under permafrosten.Gorokhov fascinert av mammutstøttenner

6. juni 2013

Ulykke å forstyrre mammutstøttenner

Handelen med mammutelfenben eksisterte knapt nok da Karl Gorokhov ble født i Nord-Sibir i 1966. Han husker at han som barn så råtnende støttenner ved breddene av elven Jana – nær fiskerlandsbyen Ust-Jansk, der han bor. Det var ikke næringsfrihet i Sovjetunionen, og mange i lokalbefolkningen mente at det brakte ulykke å forstyrre støttennene, som noen trodde stammet fra enorme muldvarplignende vesener som bodde dypt nede under permafrosten.

Gorokhov fascinert av mammutstøttenner

Men Karl Gorokhov var fascinert av de gamle støttennene. Han vokste opp i Sakha-Jakutia, som i dag er en autonom republikk under Russland og en ressursrik region på størrelse med India og med mindre enn 1 million innbyggere. Under oppveksten hørte han mange fortellinger om at Jordens skaper kom til å fryse så mye da han fløy over området at han kastet ned et kjemperegn av gaver: gull, sølv, diamanter og olje.

Skolelærer inspirerte Gorokhov til jakt på støtttenner

Men det var skolelærerens historier fra den virkelige verden om pionerer fra det 17. århundret som handlet med mammutstøttenner, som for alvor fascinerte ham. Mange år senere fant han bøker på biblioteket med bilder av oppdagelsesreisende fra begynnelsen av det 20. århundret: skjeggete menn på Kotelnyj-øya som så små ut ved siden av mammutstøttennene, og båter som så ut som om de knaket og braket under vekten av de enorme stablene av elfenben.

"Jeg lurte alltid på om det kanskje fantes flere støttenner der ute", forteller Karl Gorokhov. Men han hadde likevel ikke forestilt seg at mammutstøttenner skulle bli den økonomiske redningen for et område som var nesten forlatt av mennesker etter at de sovjetiske gruvene og fabrikkene hadde stengt dørene. (Befolkningstallet i Ust-Janskij-distriktet i Sakha-Jakutia, som omfatter et tundraområde som er omtrent tre ganger så stort som Danmark, har i de siste 50 årene sunket fra 80 000 til 8000.) Nå har hundrevis, om ikke tusenvis av menn fra Sakha-Jakutia blitt støttannjegere. De følger i forfedrenes fotspor, tåler de samme ubarmhjertige forholdene og jager de samme forhistoriske dyrene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også