USAs siste ville jaguar fanget på video!

Etter tre år med leting har miljøvernere klart å fange USAs siste ville jaguar – også kjent under navnet El Jefe (spansk for Sjefen) – på film. Se de fantastiske opptakene her!

15. februar 2016 av Brian Handwerk, National Geographic News

Jaguar fanget på video i Arizona SE HER: Opptak fra viltkameraer i fjellene ved Tucson i Arizona avslører en vill jaguar som forskere har lett etter i tre år. Video: Conservation CATalyst & Center for Biological Diversity

El Jefe, som er USAs eneste kjente ville jaguar, har fått sin filmdebut.

Flere hundre stillbilder er imidlertid tatt av hannjaguaren ved hjelp av fotofeller i løpet av de siste tre årene. El Jefe fikk navnet sitt etter en landsomfattende konkurranse blant skolebarn i 2015.

Ville jaguarer er ekstremt sjeldne i USA i dag, mens de var vanligere på 1800-tallet, da de store kattedyrene ofte streifet inn over grensen fra Mexico. Kvegbønder og landbruk endte med å presse jaguaren helt ut, og de siste ble skutt på 1960-tallet. Nå er jaguaren totalfredet.

Jaguarer har siden 1996 jevnlig blitt observert i Arizona og New Mexico. Spesialister mener det har vært snakk om bare fire til fem individer, alle hanner.

”Store eventyrere” Jaguarer som streifer slik som El Jefe, er antatt å komme fra den nærmeste ynglende bestanden, vel 200 kilometer sørover i Sonora i Mexico.

Hanner forlater moren tidlig for å finne sine egne jaktmarker. Ettersom hunner oftest blir der de føler seg trygge, vil en ny bestand av jaguarer få problemer med å etablere seg i USA.

Kanskje vil flere eventyrlystne hanner bevege seg inn i det 3100 kvadratkilometer store området i Arizona og New Mexico der jaguarer mer eller mindre kan ferdes fritt.

Foreløpig er det bare én vill jaguar som råder over USA, nemlig El Jefe – Sjefen.

SE MER: Jaguar overfaller krokodille!

Kanskje du er interessert i ...

Les også