Video: Kjempepanda føder tvillinger

To nyfødte pandaunger gir dobbelt glede i Washingtons dyrehage. Men også dobbelt så mye arbeid, ettersom det ikke er noen enkel jobb å holde begge i live. Å rotere ungene mellom mor og kuvøse kan være avgjørende.

11. september 2015 av Robert Kunzig / National Geographic

Pandatvillinger er ikke sjeldne, men likevel hadde de det travelt på fødeavdelingen i Smithsonian National Zoo her om dagen. Da fødte den 17 år gamle pandaen Mei Xiang nemlig to unger med vel fem timers mellomrom.

Biolog Laurie Thompson hørte en pipende og gryntende lyd fra overvåkningen og så på skjermen da pandaunge nummer to akkurat hadde kommet til verden.

VIDEO: Se pandamor med de nyfødte pandaungene her.

Fordi pandamødre som oftest bare klarer å fostre opp én unge om gangen, måtte dyrepasserne holde ekstra godt øye med den vesle familien.

Så da moren hadde tydelige problemer med å løfte opp begge ungene slik at de kunne die, tok dyrepasserne den ene ungen og la den i kuvøse.

De to nyfødte pandaungene veide henholdsvis 86 og 138 gram.

Den første av pandatvillingene, født 22. august, er i dyrlegenes kyndige hender.

Det er vanskelig å kjønnsbestemme nyfødte pandaer

Så langt kjenner ikke dyrlegene til ungenes kjønn, selv om de så grundig etter. Det er usikkert akkurat når dette kan fastslås.

Det som er viktigst nå, er pandaungenes helse. Så mens moren diet den ene, sørget dyrepasserne for at den andre også fikk den livsviktige melken, som ble tatt fra moren i form av et serum da hun ble inseminert.

Planen er å la ungene vekselsvis die hos moren og være i kuvøse, slik at de begge får samme mengde moderlige omsorg og ernæring.

Om dette lykkes, er opp til pandamor, da hun naturligvis ikke liker at dyrepasserne jevnlig tar vekk en av ungene. Men andre dyrehager har lykkes med en slik ordning, og i Smithsonian National Zoo er de optimistiske.

Kanskje du er interessert i ...

Les også