Svært sjelden albinotapir fotografert i Brasil

Dyret var en lokal legende blant folk som bodde i en beskyttet del av den atlantiske regnskogen sørøst i Brasil. De hadde meldt om observasjoner av en kritthvit tapir, et griselignende dyr som vanligvis er mørkebrunt, som streifet rundt i området.

13. april 2015 av Mary Bates

Historiene pirret nysgjerrigheten hos Luciano Candisani, som er fotograf og tar bilder for National Geographic. Han ville så gjerne få tatt et bilde av det spøkelsesaktige dyret.

Den hvite tapiren fanget med kamera

I mai 2014 reiste Luciano Candisani derfor til et av stedene i Votorantim-reservatet der den uvanlige tapiren var blitt sett, og ventet i ly av mørket på det nattaktive dyret. Mange tapirer kom forbi, men ingen av dem var hvite. Fotografen lot det ikke bli med det, men satte opp en kamerafelle, som tar bilde hver gang noe dukker opp foran det.

”Hjertet mitt hoppet over et slag da jeg så gjennom bildene fra en natt, og den hvite tapiren plutselig dukket opp på et av dem”, sier Luciano Candisani. Det er det første kjente bildet som er tatt av en albino-lavlandstapir (Tapirus terrestris) i naturen.

Albinisme blant dyr er sjelden

Albinisme forekommer hos dyr som blir født med en naturlig, men sjelden genetisk mutasjon. Ekte albinoer, som for eksempel denne tapiren, mangler fullstendig pigment og har hvit pels og rødlige til rosa øyne.

Albinotapirer forekommer svært sjelden i leveområdene deres i den søramerikanske regnskogen. Tapirene, som kan bli opptil 1,8 meter lange og veie opptil 225 kg, er de største landpattedyrene i Brasil – til og med større enn jaguaren.

Disse sky planteeterne lever alene. De er kjent for sin svært bevegelige, snabellignende snute, som de bruker til å plukke blader og frukt fra greiner høyt oppe. Tapirer bruker til og med den lange snuten som snorkel når de svømmer – de er dyktige svømmere og søker ofte mot vannet for å kjøle seg ned eller slippe unna rovdyr.

Antall tapirer synker

Tapirene har imidlertid ikke vært i stand til å slippe unna trusler som jakt og skoghogst, som har fått bestandene av alle fire nålevende tapirarter, deriblant skaberakktapiren i Sørøst-Asia, til å minke betraktelig. I Brasil er 85 prosent av den atlantiske regnskogen ifølge den amerikanske miljøorganisasjonen Nature Conservancy blitt felt.

Tapirer er livsviktige for økosystemet i skogen; når de beveger seg rundt i området, sprer de frø gjennom avføringen.

Foto av albinotapir var flaks

Luciano Candisani sier at han føler seg heldig fordi han klarte å fotografere et så sjeldent og vanskelig tilgjengelig dyr.

Etter at han fotograferte albinotapiren, har Luciano Candisani satt opp flere kamerafeller i området og fått bilder av andre sjeldne søramerikanske dyr, for eksempel buskhunden. ”Den truede atlantiske skogen kan fremdeles romme mange overraskelser for vitenskapen”, sier han.

Artikkelen om albinotapiren ble publisert i aprilnummeret av National Geographic Brasilien.

Kanskje du er interessert i ...

Les også