Pikaen – verdens kanskje søteste dyr

Den søte pikaen er så sjelden at det kan gå år hvor ingen ser den. Weidong Li ledet i 2014 en ekspedisjon til Tian Shan-fjellene i Kina for å få et glimt av den sjeldne pikaen, og lyktes.

3. juni 2015

Vi vet den ser søt ut, men ellers vet vi svært lite om den. Det lille pattedyret ili pika ble sett første gang i 1983 i Tian Shan-fjellene i Nordvest-Kina og har siden bare vært observert 29 ganger.

Forsker fanget pika med kameraet

Men så samlet Weidong Li – som oppdaget pikaen i 1983 – sommeren 2014 en ekspedisjon av frivillige til Tian Shan-fjellene i håp om å få et glimt av det 20 cm lange kaninlignende dyret som lever i 2800–4100 meters høyde. De hadde flaks. En dag de var i ferd med å sette opp kamerafeller, kom en nysgjerrig pika frem fra en sprekk i fjellet, og Weidong Li skyndte seg å ta et par bilder.

Pikaen er truet

På 1990-tallet anslo ekspertene at det fantes rundt 2000 pikaer i Kina. Tallet antas å være synkende, og den står på IUCNs liste over truede dyr. I dag finnes det ingen planer om å beskytte den truede arten, men Weidong Li håper at gjenoppdagelsen av pikaen kan sette fart i opprettelsen av beskyttede områder, slik at den kinesiske ili pika kan sikres en fremtid og vi kan lære den bedre å kjenne.

Kanskje du er interessert i ...

Les også