Økning i antall tigere for første gang på 100 år

Tigeren er godt på vei mot en fordobling i antall på globalt plan. Men det betyr ikke at kampen for tigerens framtid er over.

13. april 2016 av Brian Clark Howard

"Dette er svært gode nyheter".

Det sier visepresidenten for Verdens naturfond WWF, Ginette Hemley, om tigerens framgang i India, Russland og Nepal.

En ny undersøkelse viser at tigeren nå teller 3890 ville individer; en økning på drøyt 700 siden 2010. Planen er å nå en global populasjon på rundt 6500 i 2022.

Tigeren er likevel langt fra reddet.

Ifølge Luke Dollar ved National Geographic's Big Cat Initiative kreves det en fortsatt kamp mot krypskyttere samt økt innsats for bærekraftig økoturisme. En modell som synes å fungere særlig i India, der 2/3 av Jordens ville tigere lever.

LES MER: Tema: Naturens største katter

Mens bestanden i India har økt fra 1706 til 2226 de siste fem årene, opplever tigeren også framgang i Russland og Nepal.

De flotte tigersprangene skyldes særlig kompensasjon til bønder og landsbyboere for ikke å drepe tigere som sårer folk eller eter husdyr. Dessuten skyldes det strengere straffer for krypskyttere.

Tigeren er fremdeles truet

I Bangladesh har antall tigere sunket fra 440 til bare 106. Enda verre ser det ut i Kina, der det angivelig bare finnes sju ville tigere. Vietnam har fem, Laos to mens tigeren er helt utryddet i Kambodsja.

”Tigeren i de landene er stort sett borte", sier Dollar, og tilføyer, "men vi har likevel ikke råd til å avskrive dem helt."

Handel med tigerprodukter er forbudt i det meste av verden, men det påvirker øyensynlig ikke det svarte markedet, der etterspørselen er stor særlig i Kina.

"At antall tigere har økt for første gang på 100 år er markant, men vi har fremdeles en lang vei å gå", sier Ginette Hemley.

Kanskje du er interessert i ...

Les også