Nola er død: Bare TRE nordlige hvite neshorn igjen i verden

Planeten ble 1800 kilo utrydningstruet praktdyr fattigere da neshornhunn Nola trakk sitt siste åndedrag på søndag. Nå er det bare tre nordlige hvite neshorn igjen i verden – og de lever alle under væpnet bevoktning døgnet rundt.

25. november 2015 av Mikkel Skovbo

Det fjerde siste av verdens nordlige hvite neshorn gikk bort i San Diego Zoo Safari Park etter en operasjon.

Det 41 år gamle neshornhunn Nola ble operert for en betent byll i bekkenet. Operasjonen var vellykket, men etterpå sluttet Nola å spise. Til slutt måtte dyrepasserne avlive den gamle kjempen.

Møt Nola da hun fremdeles holdt hornet høyt i San Diego Zoo Safari Park.

"Vi er helt knust over tapet," skriver San Diego Zoo på veggen sin på Facebook. Og det er med god grunn: Der er nå bare tre nordlige hvite neshorn igjen i verden – og ingen av hunnene er fruktbare.

Neshorn lever på kanten av utryddelse

De tre gjenlevende nordlige hvite neshornene lever i parken for naturfredning Ol Pejeta i Kenya. Hannen har fått hornet saget av for å holde krypskytterne fra livet. Alle tre neshornene er under bevoktning døgnet rundt av væpnede vakter.

Den siste av verdens nordlige hvite neshornhanner lever et hornløst liv under konstant bevoktning. Foto: Twitter//Ol Pejeta Conservancy

Nordlige hvite neshorn har vært på rask retrett siden 1960, da det levde ca. 2000 eksemplarer i Sentral-Afrika.

Krypskytternes kuleregn har siden redusert bestanden pga. det asiatiske markedets umettelige etterspørsel etter horn til tradisjonell medisin.

Nordlige hvite neshorn får hjelp

Til tross for Nolas død og bestandens minimale størrelse holder San Diego Zoo Safari Park fortsatt håpet oppe for det nordlige hvite neshornet: De har lagt 13,5 millioner kroner i et kunstig befruktningsprosjekt som skal redde underarten.

Dyreparken håper å kunne høste brukbar sæd fra det siste neshornhann i Kenya og befrukte egg fra nå avdøde neshornhunn.

I parkens såkalte "Frozen Zoo" oppbevarer de bl.a. egg fra hunnen Nabire, som døde i juli i år, mens hun fortsatt var fruktbar. Dessverre er neshornets sædkvalitet så dårlig at det ikke er noen garanti for suksess.

Hvis verden igjen skal oppleve nordlige hvite neshornunge tusle rundt i krattet – så må det skje via kunstig befruktning. Foto: Wikimedia

Hvis befruktningsplanen lykkes, vil man føre fosteret inn i en surrogatmor fra det nordlige hvite neshornets mer tallrike slektning, sørlige hvite neshorn. Dem er der ca. 20 000 igjen av i verden.

TRUET NESHORN

? Nordlig hvitt neshorn (Ceratotherium simum cottoni) levde opprinnelig i Chad, Sudan, Uganda, Den demokratiske republikken Kongo og Den sentralafrikanske republikk.

? I 1960 fantes det 2000 eksemplarer – i dag er det bare tre igjen. Det siste frittlevende nordlige hvite neshornet ble skutt i Den demokratiske republikken Kongo i 2006.

? Krypskyttere selger dyrets horn for bortimot 445 000 kr/kg. I Asia blir hornet brukt som bl.a. kreftmedisin, selv om det består av nøyaktig det samme som menneskenegler, nemlig keratin.

? Nordlig hvitt neshorn kan bli mellom 40 og 50 år gammelt og er én av to underarter av hvitt neshorn. Den andre, mer tallrike underarten, heter sørlig hvitt

Kanskje du er interessert i ...

Les også