Naturlige instinkter: Panda

Om kjærlighet og kurtisering i dyrenes verden. Visste du at en panda bare er i brunst én gang i året – og bare i 24–72 timer?

30. oktober 2014

Bare si fra, min kjære

Hannen hos den store pandaen, Ailuropoda melanoleuca, er en beiler med tålmodighet utover det vanlige.

Gjenstanden for begjæret hans er i brunst én gang i året – og bare i 24–72 timer. Da er det lett å forstå at pandaen er en truet art, og at når den formerer seg i fangenskap, så får det like stor oppmerksomhet som når kongefamilien venter barn.

Men hvordan forholder en pandahann seg siden sjansen for å gi seg hen til kjærlighetsakten er så kortvarig? Han sørger for å være godt utstyrt og konstant klar.

Hunnen kan komme i brunst når som helst fra februar til mai. Men allerede på høsten øker hormonnivået hos hannene slik at de er forberedt. I løpet av de fire "kanskje-månedene" til hunnen, kan hannens testikler vokse til to–tre ganger normal størrelse.

Forskere i Chengdu i Kina har funnet ut at hannpandaer har mer sæd og mer bevegelige sædceller i de fire månedene enn på noe annet tidspunkt i året. Derfor er det også det perfekte tidspunktet for å samle sæd til avlsprogrammer med pandaer i fangenskap.

I juni eller juli går hannpandaens fruktbarhet i stå – for så å vende tilbake med full styrke i neste års paringssesong.

Panda

Levested: Kina

Status: Truet

Fascinerende fakta: Den er vill etter bambus. En panda spiser i gjennomsnitt over 25 kg om dagen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også