Massive skogbranner truer utryddelsestruet orangutang

Over 100 000 skogbranner har herjet Indonesias regnskoger siden juli i år. Verst har det gått ut over øya Borneo, der orangutangene akkurat nå rømmer i hopetall fra flammehavet som truer med å slette dem fra Jordens overflate.

12. november 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Avmagret orangutang går verden rundt

En orangutangmor og hennes nyfødte unge flykter gjennom Borneos regnskog. Bak dem eter ilden seg gjennom det området de engang bodde i. Det har den gjort i flere måneder nå.

De to utryddelsestruede primatene forsøker å finne ly for flammene i en nærliggende landsby, men må raskt innse at de har gått fra asken til ilden. En sint og skremt menneskemengde kaster steiner etter den vesle orangutangfamilien mens de prøver å fange og bakbinde moren. Menneskene ser på orangutangene som en pest og en plage og en trussel mot deres livsviktige avlinger.

For de to orangutangene er kampen for å overleve ikke over; den har nettopp startet.

100 000 skogbranner på fire måneder

Historien om den hardt prøvede orangutangmoren og hennes unge er blitt et sterkt symbol på den tragedien som akkurat nå rammer en tredel av verdens viltlevende orangutanger.

Ikke minst på grunn av det hjerteskjærende bildet av de to avmagrede apene (se bildet øverst i artiklen) som har gått verden rundt.

Siden juli måned har over 100 000 skogbranner herjet Indonesia og spesielt øya Borneo, der værfenomenet El Niño har ført til tørke og dermed gunstige forhold for skogbranner.

Organisasjonen World Resource Institute anslår at skogbrannene for øyeblikket sender ut samme mengde luftforurensning hver dag som all produksjon i USA til sammen.

I de verst rammede områdene har man satt inn marinen for å evakuere barn og andre sårbare grupper, og indonesiske myndigheter har sagt at de vurderer å erklære unntakstilstand i landet.

Underernærte og traumatiserte orangutanger

For den tredelen av verdens viltlevende orangutanger som holder til dypt inne i Borneos regnskoger, er skogbrannene en trussel mot selve deres eksistens.

Orangutangene blir syke, underernærte og traumatiserte når omgivelsene deres forvandles til forkullede ødemarker, advarer organisasjonen Save the Orangutang.

Og når de leter etter ly for flammene og røyken i landsbyene i nærheten, blir mange av dem møtt med hard motstand og frykt.

Landsbyboerne som lever i utkanten av Borneos regnskoger, er redde for orangutangene og ser på dem som en pest og en plage, fordi de kan trampe ned eller spise avlingene deres.

Mor og unge reddet

Dette er ikke første gang at skogbranner truer en av verdens mest utryddelsestruede dyrearter.

Dyrevernorganisasjonen Save the Orangutang anslår at en tredel av alle orangutanger omkom da Indonesia ble rammet av lignende omfattende branner i 1997 og 1998.

Bestanden har ikke klart å komme seg opp i antall siden den gangen, opplyser organisasjonen, og hvis skogbrannene fortsetter med å øke i styrke, ser fremtiden svært dyster ut for noen av verdens mest intelligente dyr.

For orangutangmoren og ungen på bildet, som har bidratt til å gi tragedien et ansikt, endte historien heldigvis godt.

Dyrevernorganisasjonen International Animal Rescue klarte å redde dem før landsbyboerne tok livet av dem, og den vesle familien er sendt til observasjon på et område eid av palmeoljeselskapet PT Kayung Agro Lestari, hvor de skal overvåkes de neste par ukene.

For resten av Borneos ville orangutanger fortsetter kampen mot flammene og de fiendtlige naboene. Og for øyeblikket ser det ut til at dette er en kamp de kommer til å tape.

Kanskje du er interessert i ...

Les også