Leoparden mister 75% av sine jaktmarker

For en vill leopard er jaktmark og plass blant de viktigste faktorene for å kunne overleve. Nå avslører den hittil mest omfattende undersøkelsen av levevilkårene til den store katten et tap av territorier på hele 75%.

11. mai 2016 av Brian Clark Howard // Photo: Steve Winter

Blant de store ville kattene er leoparden (Panthera pardus) den mest utbredte.

Afrika, Midtøsten og Asia er fremdeles naturlige hjemsteder for rovdyret, som trives i alt fra knusktørre ørkener til frodige regnskoger og til og med nært inntil storbyer.

Men tiden - og ikke minst plassen - er kanskje i ferd med å renne ut for den flekkede katten.

Leopard har mye mindre plass

Nye undersøkelser foretatt av National Geographics Big Cats Intiative og Londons Zoologiske Selskap samt University College samme sted viser dessverre at leoparden nå bare opererer i drøyt 25% av de tidligere territoriene sine.

Det sier prosjektlederen Andrew Jacobson. Og fortsetter:

"Leoparden trives forholdsvis bra i deler av Afrika og India, mens noen av de ni underartene i andre områder har opplevd nedgang i bestandene på over 90%."

Det totale tapet av leopardens jaktmarker de siste tiårene målt i kvadratkilometer er 27 millioner. Fra 35 helt ned til 8.

Klikk for en større versjon av det nyeste kartet over leopardens globale utbredelse.

Truet på flere fronter

Leoparden har både mistet jaktmarker og byttedyr gjennom tidene, men er også truet av direkte forfølgelse. Ikke minst den flekkede pelsen er et yndet trofé for sportsjegere og samlere.

Den verste nedgangen har skjedd i områder der leoparden allerede på forhånd er sjelden. I ørkener er et enkelt individ pr. 100 kvadratkilometer normalt, mens 30 deler på like stort areal i regnskogene.

Likevel spiller leoparden flere steder en viktig rolle som naturlig balanseskaper øverst i næringskjeden.

Underarter i fare

De tre underartene som lider mest er den orientalske, den arabiske og den nordkinesiske. Truet er også den javanesiske, den persiske, den indokinesiske og den srilankanske leoparden.

De gode nyhetene kommer fra Øst-Russland samt Kaukasus, der regjeringsinngrep mot krypskyting har stabilisert leopardbestandene.

Jacobson håper lignende tiltal vil hjelpe til med å redde leoparder fra andre deler av verden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også