Island stanser jakt på finnhvaler - for nå

Islands eneste hvalfangsfirma uttaller at de dropper årets sommerjakt på den truede finnhvalen i Nord-Atlanteren. Avgjørelsen skyldes uoverenstemmelser i forhold til de japanske reglene for import av hvalkjøtt.

8. mars 2016 av Jani Actman

Denne sommeren får finnhvalen er tiltrenkt pause fra harpunene til de islandske fangstmenn. Dette er gode nyheter for både dyrevernere og hvaler.

Kristjan Loftsson, som er direktøren i Hvalur, forteller at firmaet hans har avlyst sommerens planlagte finnhval-jakt.

I følge ham skyldes avgjørelsen uoverenstemmelser i forhold til de japanske reglene for import av hvalkjøtt.

Norge og Island driver kommersiell hvalfangst

Japan er det største markedet for finnhval, og landet driver selv med hvalfangst - men offisielt utelukkende til "vitenskapelige" formål.

Etter at den Internasjonale Hvalfangstkommisjonen, IWC i 1986 forbød fangst av en rekke store hvaler, er det bare Island og Norge som i dag driver med åbenlys kommersiell hvalfangst.

En rekke kulturer og urbefolkninger har spesielle rettigheter når det kommer til bærekraftig hvalfangst. Det vil si ikke-kommersiell jakt til eget bruk.

Eksperter mener at uenigheten mellom Island og Japan er politisk, og at Hvalur mest sannsynlig vil gjenoppta jakten på finnhval på et senere tidspunkt. Men dette kommer bare til å intensivere kampen for å beskytte havets kjemper.

Island lager hvert år kvoter for hvor mange hvaler de kan drepe. I 2015 var kvoten for finnhval på 155, mens 29 vågehvaler måtte bøte med livet. Vågehvaler er ikke på listen over truede hvalarter, mens bestanden av finnhvaler i de nord-atlantiske farvann utenfor Island ligger på omkring 20.000.

Finnhvalen er Jordens største pattedyr etter blåhvalen - som er totalfredet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også