Trekkhunder kan løpe 14 timer uten stans

Forskerne har funnet en "skjult knapp" hos trekkhunder som setter dem i stand til øke stoffskiftet markant under harde strabaser - og bare løpe fortere og fortere.

5. november 2009

I årevis har det vært skikk og bruk at trekkhunder i langdistanseløp ble kjørt i en fast rytme: seks timer på farten, seks timers hvile.

Men nylig har hundekjørere vunnet store hundesledeløp som Iditarod i Alaska ved å kjøre i lengre tid enn man trodde var mulig: opptil 14 timer i et strekk der hundene ble raskere jo lenger de løp. Det har gitt anledning til å ta hundenes fysiske kapasitet opp til revisjon.

Veterinærfysiolog Michael Davis ved Oklahoma State University i USA sier at det er som om de beste sledehundene ”trykker på en magisk knapp” som endrer stoffskiftet deres når de har løpt i et par timer.

Det får dem til å forbrenne en masse i en fart – ca. 12 000 kalorier om dagen på en svært fet kost – uten at de bryter ned musklenes fett- og karbohydratreserver, og uten at de blir slitne.

Forskerne vet ennå ikke hvordan de gjør det, eller om dyr på trekk har en lignende evne. Men Michael Davis håper å avsløre hemmeligheten og også undersøke om mennesker også har en.

Har andre hunderaser også en stoffskifteknapp? Det spørsmålet kan nok best besvares av den kjøreren som kjørte fire Iditarod-løp fra Anchorage til Nome i Alaska, med pudler spent for sleden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også