Topp 5: Abnormt gamle dyr

Cream Puff, Splash og Ming. Bli på fornavn med noen av naturens eldste skapninger som blant annet omfatter en uvanlig glad gris og en eldgammel østers.

21. mars 2016 av Anna-Dora Maron

MING (1499-2006)

Dyr: Østers

Alder: 507 år

Normal levetid: Opp til 20 år i fangeskap

Østersen Ming ser kanskje ikke så spesiell ut på bildet, men skallet hans kan løse mange av havets mysterier. Foto: Alan D Wanamaker Jr1 et al., Wikipedia.

Med 507 år på baken er den hardkokte østersen, Ming, det dyret på jorden som har levd lengst.

Mings pensjonisttilværelse har imidlertid blitt forstyrret av nysgjerrige forskere som ville finne ut nøyaktig hvor mange år den gamle østersen er. Operasjonen var vellykket, men pasienten døde. Under undersøkelsen endte nemlig forskerne med å ødelegge Mings skall.

Ming døde imidlertid ikke helt forgjeves. Hans skall kan blant annet brukes til å undersøge hvordan havtemperaturen har endret sig i løpet av de siste 500 år.

2. ADWAITA (1750-2006)

Dyr: Skilpadde

Alder: 256 år

Normal levetid: 100 år

Skilpadden Adwaita rakk å oppleve mange spennende perioder i livet sitt før han døde i 2006. Foto: Rutba Bhatia, Pinterest.

250 kilo-tunge Adwaita var mett av dage da han i 2006 vandret heden som 256-åring.

Livet hans har vært alt annet enn kjedelig. Adwaita hørte opprinnelig hjemme i Seychellernes storslåtte og rå natur, men ble fanget og gitt bort til den engelske generalen, Robert Clive, som på dette tidspunktet var utstasjonert i India.

Adwaita levde et behagelig liv hos General Clive, fram til generalen en dag begikk selvmord og overlot skilpadden til seg selv.

En indisk dyrehage tok i 1875 den gamle skilpadden til seg, og her levde Adwaita fram til sin død i 2006.

3. SPLASH (1977- )

Dyr: Gullfisk

Alder: 39 år

Normal levetid: 10 år

Gullfisken Splash ser kanskje litt medtatt ut med alderen, men han er fortsatt en glad fisk. Foto: SupaBowl1, Twitter.

Richard Wright hadde ingen anelse om at de to gullfiskene som døtrene hans hadde med seg hjem fra kanevall ville bli over 35 år gamle.

De to gullfiskene, Splish og Splash, rakk å nyte hverandres selskap i familiens akvarie fram til Splish døde for tre år siden.

De tragiske omstendighetene til tross - 39-årige Splash lever fortsatt i beste velgående og i følge eieren, Richard Wright, har den aldri sett lykkeligere ut.

4. CREAM PUFF (1967-2005)

Dyr: Katt

Alder: 38 år og 3 dager (168 katteår)

Normal levetid: 15 år

Katten Cream Puff holder seg godt. Foto: cats an diy, Pinterest.

Det sies at katten har ni liv. Men hvem har bruk for ni, når man kan nøye seg med å leve ett liv til fulle?

Katten Cream Puff har i alle fall lyktes med å strekke det ene livet sitt mye lengere ut enn de fleste av artsfellene sine.

Med sine 38 år (168 katteår) er den amerikanske huskatten den eldste katten som noensinne har levd.

Kattens lange levetid skyldes i følge Cream Puffs eier en mirakelkur bestående av bacon, egg, asparges, brokkoli og kaffe og fløte til dessert.

Det er godt mulig det gode selskapet også har hatt sitt å si. Cream Puff levde nemlig sammen med sin gode venn, Grandpa Rex Allens, som også levde til å bli en gammel krabat på 34 år.

5. ERNESTINE (1991 - )

Dyr: Gris

Alder: 25 år

Normal levetid: 6 til 10 år

Grisen Ernestine nyter livet hos familien King. Foto: CBS News, Pinterest.

De fleste griser ender sitt liv på middagsbordet - som et festmåltid til høytider og bursdager. Men ikke Ernestine.

Den glade grisen ble gitt til familien King i Canada, og har siden dengang levd et lykkelig og sunt liv hos familien.

Grisen har levd størsteparten av livet sitt hos familien King i Canada. Og hun behøver ikke være redde for å ende opp med et eple i munnen.

King behandler den glade grisen som et fullverdig medlem av familien, og Ernestine tilbringer det meste av tiden med å sove og bli koset på magen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også