Sprø videoer: Ti dyr som blåser seg opp!

Kulefisken blåser seg opp som en liten badeball når den blir angrepet, så den er umulig å sette tennene i, og den er ikke det eneste oppblåsbare dyret. Les om ti dyr som blåser seg opp, og se fire av dem i aksjon på de underholdende videosnuttene.

13. februar 2015 av Danielle Elliot

Den nordamerikanske salviejerpen

Den store hønsefuglen blåser opp halssekkene i forbindelse med paringsritualene. Den oppblåste halsen fungerer som et resonansorgan som forsterker den dype og hule ”plop”-lyden som hannene lager for å tiltrekke seg hunner. Lyden kan høres opptil 5 km unna.

Video: Se hønsefuglene på paringsjakt

Kulefisken

Hvis den blir fanget i munnen på et rovdyr som for eksempel en elveoter, blåser kulefisken opp den gule buken slik at den blir en for stor munnfull for oteren. Denne forsvarsmekanismen beskytter faktisk både kulefisk og angriper, fordi kulefiskens galleblære er giftig.

Video: Se kulefiskens forsvarsmekanisme i aksjon

Ørkenfrosken

Den vesle sørafrikanske froskearten Breviceps namaquensis, som er mindre enn 5 cm lang, lever i ganger under bakken det meste av livet. Når den merker at en angriper nærmer seg, blåser den seg opp og utstøter en rekke høyfrekvente pipelyder. Se ørkenfrosken blåse seg opp

Den rødøyde trefrosken

Ved hjelp av luft fra lungene kan hannene strekke området under munnen så mye at den ellers grønne huden blir nesten gjennomsiktig. Når luften passerer frem og tilbake, skaper det en høy paringslyd.

Praktfregattfuglen

Hannene bruker nesten en time på å blåse opp halssekken sin. Fuglene bruker den til å forsterke den dempede trommingen de sender ut som paringslyd, og resultatet er en skinnende rød, ballonglignende sekk som danner en kontrast til de svarte fjærene.

Sjøelefanten

Sjøelefantene blåser opp nesen og konkurrerer i snorkelyder når de skal vise frem at de duger som make. Noen av dem kan utvide nesen med nesten 30 cm.

Brøleapen

Når de blåser opp luftsekken, er brøleapene noen av de mest bråkete dyrene som finnes. I tillegg til ved paring har lydene stor betydning i forbindelse med beskyttelse og kommunikasjon.

Video: Se brøleapene gå amok

Hvesehuggormen

Denne store giftslangen har fått navn etter måten den reagerer på når den føler seg truet. Den blåser opp hele kroppen, samtidig som den hveser og lar alle mulige rovdyr vite at det er best å holde seg på avstand.

Hvalrossen

Når de er i ferd med å sovne, blåser disse store seldyrene opp halsen for å få en naturlig hodepute. I oppblåst tilstand holder de to luftsekkene hvalrossens hode over vannet mens den sover. På lik linje med mange av de andre omtalte artene bruker hannene også luftsekkene til å vise seg frem i paringssesongen.

Orangutangen

Orangutangen har oppblåsbare sekker på halsen som kan utvides og romme nesten seks liter. Overraskende nok fylles sekkene med luft på utpust og ikke på innpust. Undersøkelser har vist at sekkene er med på å forsterke orangutangens kallelyd, men de hjelper muligens også dyrene med å klatre, puste og flyte.

Kanskje du er interessert i ...

Les også