Sover med løver

En tur i bushen førte til at forskeren sov arm i arm med en løve.

4. desember 2013

Det var min første natt i bushen i Tanzania nær regionen Ruaha, som er kjent for å ha mange løver. Leirsjefen ønsket meg velkommen og sa: "Teltet ditt står der borte" og pekte over mot et tett buskas ved siden av elven – på den andre siden av noen telt som stod på plattformer hevet over bakken. Jeg kom forbi en lysning ved elven, der jeg så noen flodhester som slentret ut i vannet. Rett imot flodhestenes rute ned til vannet stod et lite telt. Det var der jeg skulle sove.

Besøk av en løve

Jeg hadde ikke lyst til å bli trukket ned i elven, så jeg flyttet teltet bort fra stien. Så lå jeg der og lyttet til lydene i bushen. Nattravner, ugler, skrikende bavianer og bruset fra elven. Så hørte jeg den umiskjennelige lyden av et løvebrøl på den andre siden av elven. Så enda et brøl – denne gangen på min side. Og så et tredje øredøvende brøl som nærmest kløyvde natten, etterfulgt av en rasling i kvistene nær meg idet løven trådte ut i lysningen. Jeg kunne lukte den, så den kunne nok også lukte meg.

En løve på hånden

Etter å ha gått rundt teltet stoppet den og la seg opp langs teltsiden. Siden vekten fikk det til å bue innover, ble jeg skjøvet over på et lite smalt stykke – bortsett fra den venstre hånden min, som lå under løven. Etter et par minutter sovnet den. Jeg turte ikke flytte hånden, så jeg lå helt stille og forsøkte å unngå å få panikk.

Løvespor rundt teltet

Ettervirkningen av adrenalinet må også ha fått meg til å sovne, for det neste jeg husker, var at sollyset strømmet inn, og at teltet ikke lenger var bøyd innover. Derimot var det løvespor i sanden utenfor. Etter dette fikk teltet økenavnet "dødsteltet" og jeg fikk tildelt en plass på en av de hevede plattformene.

Amy Dickman

Legatmottaker fra National Geographic.

Siden 1888 har National Geographic støttet over 10 000 ekspedisjoner og forskningsprosjekter for å bidra til vår kunnskap om Jorden, havet og himmelen.

Ekspertise? Viltbiolog

Sted Tanzania

Kanskje du er interessert i ...

Les også