Slik unngår du at hunden skremmes av det nye året

Menneskets beste venn er redd for stjerneskudd, smellbonboner og nyttårsraketter. Men det finnes gode råd som kan hjelpe hunden gjennom årsskiftet.

16. desember 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Stjerneskudd, smellbonboner og raske raketter er fast inventar når døren til det nye året sparkes inn 31. desember. Men årets fest er ofte litt av en nedtur for Bamse.

Høye lyder og store lysglimt kan skremme hunder, og i verste fall kan nyttårsaften rett og slett utløse en sjokktilstand.

“Svært mange strever med dette. Det er dessverre svært vanlig at hunden reagerer på fyrverkeriet nyttårsaften,” forteller Jens Jokumsen, som er prosjektleder for familiedyr i den danske dyrebeskyttelsen.

Problemet blir bare verre

Hunder reagerer negativt på høye smell, fordi de ikke forstår hva som foregår. Da raketter og smellbonboner bare står på menyen én gang i året, kan de uvante lydene komme overraskende på hunden.

“Vi mennesker kan rasjonalisere oss til at det ikke er farlig når det går av en rakett på gårdsplassen. Men det kan jo ikke kjæledyrene. Derfor knytter de ubehag, utrygghet og frustrasjon til nyttårsbrakene,” forteller Jens Jokumsen og fortsetter:

“Det viktigste er å være bevisst på problemet. Dette er nemlig ikke noe som bare går over med tiden. Man kan til og med risikere at det blir verre fra år til år,” sier han.

Heldigvis er det hjelp å få hvis hunden din stikker halen mellom bena og setter i et hyl når himmelen lyser opp 31. desember.

Jens Jokumsen gir sju gode råd om hvordan du best får hunden trygt gjennom nyttårsaften.

## 1. PÅVIRK HUNDEN TIDLIG Det handler om å ta hånd om problemet før det inntreffer. Det er derfor lurt å spille av lyder av fyrverkeri og nyttårssmell flere måneder før 31. desember, slik at hunden venner seg til de kraftige lydene. Samtidig kan du koble lydene til noe positivt, f.eks. ved å gi hunden en godbit eller leke når du spiller av de høye brakene.

## 2. BEVAR ROEN Vis tydelig overfor hunden at du ikke selv reagerer på de kraftige brakene, slik at den lærer at det ikke er fare på ferde. Hvis du selv farer opp når en rakett går av, forplanter utryggheten seg i hunden.

## 3. RULL NED GARDINENE De store lysglimtene fra rakettene skremmer hunden, så rull ned gardinene for å skjerme vovsen fra de kraftige blinkene.

## 4. SPILL BEROLIGENDE MUSIKK Hvis hunden er vant til musikk hjemme, kan du tilsløre rakettbråket noe ved å sette på litt stille musikk. Hunden vil dermed være mindre oppmerksom på bråket utenfor, fordi den retter oppmerksomheten mot noe velkjent og behagelig.

## 5. KOS MED HUNDEN Vis hunden at den er i trygge hender. Ta den f.eks. opp på fanget og kos med den når bråket er på det verste. Men det er viktig at du ikke trøster hunden, for det viser at du også selv er utrygg ved situasjonen, og det leser hunden med det samme.

## 6. SNAKK MED DYRLEGEN Hvis ikke noe virker, så ta kontakt med dyrlegen eller en atferdsbehandler og få hjelp til å kjøpe medisin som beroliger hunden.

## 7. REIS VEKK FRA BYEN Den “enkleste” løsningen er selvfølgelig at du ikke utsetter hunden for bråket i byen og feirer nyttår på fjellet eller ved sjøen, der rakettoppskytingene ikke er så massive.

Kanskje du er interessert i ...

Les også