Zoltan Takacs

Slangejegeren Zoltan Takacs er en av våre utvalgte våghalser i portrettserien om modige menn og kvinner som flytter grensene på sitt område.

10. januar 2013 av Pat Walters

Zoltan Takacs har vært fascinert av slanger siden han var gutt i Ungarn. Som ekspert på gift har han besøkt over hundre land og fanget tusenvis av krypdyr. Han har samlet inn giften fra dem for å analysere om giften kan utvikles til et legemiddel som kan redde liv. Selv er han allergisk overfor slangegift.

Ønsker du dypest sett å dø?

Hør her, jeg liker godt det livet jeg lever, og jeg ønsker ikke å dø. Jeg har en familie som jeg elsker over alt annet. Og jeg er nødt til å være forsiktig, for tre av kollegene mine har dødd av slangebitt. Det siste jeg ønsker, er en dag ikke å vende tilbake.

Har du noen gang blitt bitt av en slange?

Seks ganger, og det var min egen skyld hver gang. Jeg ble bitt første gang da jeg var 15. Den siste gangen var i Amazonas i Brasil i 2008, og slangen var ikke særlig giftig. Men jeg fikk en skremmende allergisk reaksjon der ute langt borte fra sivilisasjonen.

Hvorfor er det verdt risikoen?

Målet mitt er å finne og utvikle en gift som kan brukes til medisinsk behandling.

Slangegift har allerede blitt utviklet til et titalls legemidler, og noen av dem redder liv. Hvis man får et livstruende hjerteanfall, finnes det tre slags medisin, og to av dem er laget basert på gift fra krypdyr. Det finnes 100 000 giftige dyrearter med 20 millioner forskjellige gifter. Bare tenk på hvor mange slags nye medisiner man kunne lage.

Hvordan foregår en typisk dag ute i felten?

Ingen dager er typiske. Jeg reiser ut til de fjerneste verdenshjørner. Jeg flyr i småfly. Jeg dykker. Jeg overnatter midt ute i regnskogen eller ørkenen. Hindringene spenner over alt fra infeksjoner til krokodiller og fra borgerkrig og jordras til pirater. Jeg har prøvd å bli satt i fengsel, jaktet av elefanter og oversprøytet med gift fra en kongekobra.

Laboratoriearbeid må virke kjedelig i sammenligning?

Ikke i det hele tatt. Laboratoriearbeidet gir det jeg foretar meg, mening. Som forsker er jeg den første som får innblikk i hva naturen har arbeidet med i flere hundre millioner år. Vi tar giftene med inn og analyserer dem og perfeksjonerer dem til bruk for medisin.

Men først må man få tak i giftene.

Riktig, og det er bare mulig hvis man setter seg opp i et fly, drar ut i regnskogen, skrur på lommelykten og begynner nattens slangejakt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også