Slanger forfører hverandre med dans

Verdens største slangefamilie, snokene, benytter eldgamle forføringsteknikker. Dette inkluderer hoderykk, haleristing og bitt, men noen av disse teknikkene er kommet til senere enn andre.

29. april 2015

Slangenes Kamasutra

Han gnir haken mot huden hennes. Snor kroppen sin rundt hennes. Rykker forførende med hodet. Biter henne og rister med halen. I slangenes Kamasutra er dette de viktigste forføringsteknikkene blant snokene – verdens største familie av slanger med rundt 2500 arter.

Forskere undersøker slangenes forføring tilbake til krittiden

For å se hvordan slangenes kurmakeri har utviklet seg, har krypdyrspesialist og paleontolog Phil Senter studert data fra 76 snoker og kvelerslanger. Forskningen hans, som også omfattet studier av fossilfunn fra krittiden, viste at noen forføringsteknikker blant snokene er eldgamle – hakegniding, hoderykking – mens bitt og haleristing først kom til senere. Alt i alt, sier han ”er det som en spesiell dans”.

Slangenes paringsakt varer i flere timer

Stillingen med slange oppå slange – bestigning – under kurmakeriet er ”nesten universell” hos den studerte arten, skrev Phil Senter i et vitenskapelig tidsskrift. Men bestigning er ikke påkrevd for at paringen gjennomføres. For å pare seg trenger slangene bare å legge enden av halene sine ved siden av hverandre ved gattet – en åpning som både fungerer som tarm- og kjønnsåpning. Hannen utvider sin hemipenis – det todelte paringsorganet som er gjemt i hannens hale – og med hver halvdel deponerer den sæd i hunnens gatt.

Paringsakten kan vare flere timer, sier Phil Senter, og som regel lenger enn kurmakeriet.

Snoker

Levested Mexico, sørvestre USA

Status Ikke truet

Fakta Gråbåndet kongesnok (på bildet) i tillegg til rottesnok, kornsnok og strømpebåndsnok tilhører storfamilien av snoker. Boa og anakonda tilhører familien av kvelerslanger.

Kanskje du er interessert i ...

Les også