Regn starter klodens største sexorgie

Alt kribler og kravler på Kiritimati når regntiden setter inn og millioner av røde krabber valfarter mot havet i en gigantisk, kollektiv sexrus.

1. november 2016 av Mikkel Skovbo / Illustrert Vitenskap

Når regntiden setter inn på Kiritimati, også kjent som «Chrismas Island», vandrer millioner av røde landkrabber, som lever i skogene midt på øya, ut til kysten.

Hannene innleder sexmarsjen, og mens de vandrer gjennom skogen, tar de med seg hunnene.

De om lag 30 millioner krabbene lammer trafikken på veiene på øya. Faktisk stenges flere veistrekninger fullstendig, mens hovedveiene holdes åpne ved hjelp av spesielle krabbebroer som lokalbefolkningen har bygget.

Krabber i millioner krysser veinettet – blant annet via egne krabbebroer.

Krabbesex i elskovshuler

På stranden graver hannene elskovshuler der de parer seg med hunnene i en gigantisk sexorgie. Deretter har hannene utspilt sin rolle og vender tilbake til skogen.

>>Opplev en rekke av klodens fascinerende havdyy på vitenskapelig ekspedisjon til Stillehavets naturperle: Galápagos.

Hunnene må vente i hulene i ti til tolv dager, helt til eggene er ferdigutviklet. På en mørk og stille natt slipper de ut eggene i havet akkurat på det tidspunktet da tidevannet snur.

Badet i månelys kaster hunnene seg ut i en trippende dans i brenningen for å slippe løs de befruktede eggene.

Mikromylder kravler mot skogen

Eggene klekkes med det samme, og larvene tilbringer om lag en måned i vannet omkring kystene på øya før de ferdigutviklede små krabbene vandrer opp i skogene.

Millioner av mikrokrabber myldrer i land etter en måned i havet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også