Puma flytter inn i Hollywood

Pumaer er observert i Griffith Park i Los Angeles, som er kjent for det enorme HOLLYWOOD-skiltet

17. mars 2014 av Douglas Chadwick

Pumaen har vandret fra Santa Monica-fjellene og har nå slått seg ned i et naturområde midt i Los Angeles. Og flere pumaer kan være på vei til byene.

"Det er bare plass til 10-15 pumaer i Santa Monica-fjellene", sier biologen Jeff Sikich. Når de eldre, sterkere hannene inntar et område, blir de unge pumaene trengt ut derifra, og de må dra ut for å finne sitt eget sted.

Pumaen har det største utbredelsesområdet av alle store landpattedyr på den vestlige halvkule – fra sør i Argentina og Chile til utkanten av Yukon i Canada – og over hele USA er nå pumaen raskt på vei til å gjenvinne tapte territorier.

Det er gode nyheter for de som kjemper for å verne pumaen, for som art klarer Puma concolor seg bedre enn alle andre store katter i verden. Men vil pumabestanden få lov til å vokse slik den gjør nå? Det avhenger av om folk er villige til å finne seg i at den eksisterer side om side med dem.

Pumaer dreper

Det har vært ca. 145 pumaangrep på mennesker i USA og Canada siden 1890. Av disse har en tredel funnet sted de siste 20 årene. Litt over 20 har hatt dødelig utgang. Dessuten klager jegere over at de må konkurrere med pumaen om hjortevilt, og bønder bekymrer seg for husdyrene sine.

Les mer

Les hele artikkelen om det ville rovdyret i amerikanernes bakhager her.

Kanskje du er interessert i ...

Les også