Pandaer kan snakke!

Pandaer har sitt eget språk. Det består av lyder som varierer alt etter om pandaene spiser, flørter eller savner mammaen sin.

23. mars 2016

Når en sexlysten hannpanda legger an på en hunn, breker han som en sau, “baaaahh". Og når en pandaunge er sulten og lengter, roper den “gi-gi".

Det viser ny forskning fra Kina, der zoologer gjennom fem år har observert samt avlyttet en flokk pandaer i et reservat i Sichuan-provinsen sør i Kina.

Pandaer får sin egen ordbok

I et forsøk på å lære å forstå de svart-hvite bambusbjørnene og hva de sier til hverandre, tok forskerne opp lydene pandaene kom med enten de var midt i et måltid, flørtet med hverandre, sloss eller stelte med avkommet.

UTVALGTE PANDA-ORD:

? Baaah: ”Jeg vil ha deg.” ? Gi-gi: ”Mor, jeg er sulten.”? Wow-wow: ”Jeg føler meg ikke bra.”? Ku-ku: ”Aiai, så godt jeg har det nå.”

I alt har forskerne avdekket betydningen av 13 ulike lyder. De lurer nå på om de skal lage en slags pandaordbok basert på avansert stemmegjenkjennelse - slett ikke bare for moro skyld, men også for bedre å forstå de sterkt truede dyrene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også