Møt verdens søteste kyborg

VIDEO: Huskatten Vincent tar sine første skritt ved hjelp av avanserte benproteser i titan. Legene håper at dette kan øke mulighetene for å hjelpe dyr i lignende situasjoner.

9. desember 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

Det lå ikke i kortene at den amerikanske huskatten Vincent skulle bli en vaskeekte Internett-sensasjon.

Katten ble født uten bakben og var dømt til en amputert tilværelse på omplasseringsstedet i delstaten Iowa, der han ble plassert som liten kattunge.

Men heldigvis for Vincent falt dyrlegen Mary Sarah Berg for den vesle tobente katten, da hun var innom omplasseringsstedet for et par år siden.

Vincent som kattunge før implantatene. Foto: Iowa State University

Første ferd på fire ben

Ved hjelp av selskapet Biomedtrix og kollegaene ved Iowa State University utviklet dr. Mary Sarah Berg to 3D-utskrevne titanproteser til sin nye dyrevenn, som hadde sin første operasjon i begynnelsen av 2014.

Og det tok ikke mange dagene før Vincent spankulerte rundt på alle fire for første gang i livet.

"Det var litt skremmende å se Vincent gå for første gang. Det er ikke hver dag at man ser to metallstenger stikke ut av en katt", forteller dr. Mary Sarah Berg til Iowa State University (ISU) News Source, som nettopp har gjort videoen av Vincents første ferd på fire ben tilgjengelig på YouTube.

De 3D-utskrevne titanbena ble festet i Vincents benvev. Det er bare 25 dyr i hele verden som har vært gjennom lignende inngrep. Foto: Iowa State University

Kyborgkatt slår gjennom på YouTube

Kyborgkatten Vincent hadde sin andre operasjon i begynnelsen av 2015 og må under kniven enda et par ganger.

Titanprotesene må nemlig forlenges ved hjelp av kirurgiske inngrep, slik at de til slutt når kattebenslengde.

Men dr. Mary Sarah Berg er overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før Vincent er i full vigør.

"Han kan ikke hoppe enda eller gå opp og ned trapper. Men det vil ikke ta lang tid før han løper og beveger seg rundt som en vanlig katt", forteller hun til ISU News.

Videoen av Vincent er i løpet av en kort uke vist 640 000 ganger på YouTube, og dr. Mary Sarah Berg er glad for at det banebrytende arbeidet med Vincent akkurat nå går verden rundt.

"Jeg tror at dette bidrar til å øke mulighetene for å hjelpe andre dyr med lignende problemer. Vi har lært svært mye av vårt arbeid med Vincent, og de neste dyrene vi tar under behandling, vil komme seg enda raskere", forteller hun til ISU News Source.

Kanskje du er interessert i ...

Les også