Møt dyrenes James Bond

Det kan godt hende at de ikke er like sjarmerende eller skyller kvikke replikker ned med en kald Martini. Men dyrenes hemmelige agenter er (med et enkelt unntak) minst like tøffe som James Bond.

28. oktober 2015 av Andreas Ebbesen Jensen

SUPERDUE REDDER 200 AMERIKANSKE SOLDATER

Neste gang du får lyst til å sparke ut mot en due som har kommet litt for tett innpå hamburgeren din, så tenk deg godt om. Du blir kanskje overvåket.

Den vesle fuglen er i over hundre år blitt brukt til å spionere på og samle inn opplysninger om fienden. Første gang den bevingede agenten ble tatt i bruk, var i 1903, da den tyske ingeniøren Julius Neubronner utstyrte duen med et kamera.

Men det var først under 1. verdenskrig at den klukkende spionen for alvor satte sitt preg.

Da ble den brukt av de amerikanske signaltroppene til å transportere beskjeder om fiendens tilholdssted. Og én due raget over dem alle. Navnet var Ami. Cher Ami.

I oktober 1918 satt en amerikansk avdeling på 200 soldater med gjørme til knes i en bunker i Nord-Frankrike. Omringet av tyske tropper hadde de bare én utvei: å sende hjelp etter flere soldater. De bandt derfor en liten seddel rundt benet på brevduen Cher Ami, lot den fly av gårde og håpet på det beste.

Kulene haglet rundt ørene på den tapre fuglen, men på mirakuløst vis klarte den hele strekningen på 40 kilometer tilbake til de allierte styrkene. Kort tid etter ble de 200 soldatene reddet, og Cher Ami mottok senere den franske ordenen Croix de Guerre for sin innsats i krigen.

Delfinen KDog fra amerikanske Navy Marine Mammal Program jobbet som minerydder under Gulfkrigen og Irak-krigen.

DELFINER RYDDER MINER FOR MILITÆRET

At delfinen hører til blant de absolutt mest intelligente medlemmene av dyreriket, vet de fleste. Men de færreste er vel klar over at det søte havdyret i et halvt århundre også har brukt sitt kloke hode til å nøytralisere fienden.

Siden 1960-tallet har det amerikanske militæret brukt delfiner til å rydde miner, og de små undervannsagentene ble spesielt tatt i bruk under Gulfkrigen i begynnelsen av 1990-tallet og under Irak-krigen vel ti år senere.

Når en delfin sender ut sine karakteristiske klikkelyder, får den sendt et mentalt bilde tilbake av de objektene som lydbølgene treffer. Dette kalles ekkolokalisering, og denne teknikken har vist seg å være glimrende til bruk ved lokalisering av miner.

Når lydbølgene støter på et suspekt objekt under vann, vender delfinen tilbake og "rapporterer" funnet til de spesialtrente dyrepasserne. Er det mistanke om en nedgravd mine, sender militæret delfinen tilbake med en gul bøye montert på kroppen, slik at de kan se akkurat hvor minen befinner seg.

Ryktene vil ha det til at delfinene også er blitt brukt til å nøytralisere fiender som driver med lyssky handlinger under vann, men dette har det amerikanske militæret avvist.

CIA-KATT I KAMP MOT DEN RØDE TRUSSEL

James Bond tar gjerne i bruk utrolige hjelpemidler når han skal finne veien ut av en kattepine. Tenk bare på den eksploderende kulepennen i Goldeneye eller sekkepipen med innebygd flammekaster i The World is Not Enough.

På 1960-tallet kom den amerikanske etterretningstjenesten CIA på en idé som var så vanvittig at selv Agent 007s faste oppfinner Q ville ha kastet den i søppelbøtten.

For å komme innpå kommunistene i Sovjetunionen opererte CIA inn mikrofoner i magen på katter i prosjektet Acoustic Kitty. Tanken var at den søte og uskyldige katten kunne spionere på fienden uten å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Spionen med lisens til å male tok aldri helt av. På sitt første oppdrag ble den lodne agenten påkjørt av en drosje bare noen få skritt fra målet sitt. CIA konkluderte senere med at prosjektet var ”utilstrekkelig når det gjaldt å samle inn opplysninger om fienden”.

CYBORG-MØLL ER MILITÆRETS NYESTE LEKETØY

Du har kanskje hørt om RoboCop. Nå kan du snart stifte bekjentskap med RoboMoth – fremtidens høyteknologiske miniagent som vil få George Orwell til å snu seg i graven og drømme seg tilbake til Big Brother.

En vitenskapsavdeling i det amerikanske forsvaret (The US Defense Advanced Research Projects Agency) arbeider akkurat nå i nattens mulm og mørke med å omdanne møll til små droner som kan fjernstyres og ta opp film av potensielle trusler mot nasjonens sikkerhet.

Ved å sette inn sonder i hjernen på de små møllene mens de fremdeles er på larvestadiet, håper forskerne at de får mulighet til å styre deres ferd i luften på samme måte som man styrer et dronefly.

Og når først miniatyrkameraene er festet på cyborg-agentene, er det ingen grenser for hvilke hemmelige opplysninger miniagentene kan snappe opp.

Så neste gang en møll flakker rundt nattlampen din, kan det hende at du bør kikke en ekstra gang over skulderen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også