Nyklekket kameleon enser ikke at den er ute av egget

Nyklekket kameleon i kuleform gir et sjeldent innblikk i kameleonungens første timer ute av egget. Se hvordan det vesle krypdyret reagerer på å ha kommet til verden.

22. juli 2015 av Maya Wei-Haas

Panterkameleon får hjelp til å komme ut av egget

Nick Henn fra Pennsylvania i USA har foreviget de første øyeblikkene av en panterkameleons liv etter at det vesle krypdyret kom ut av egget. De enestående bildene viser en nyklekket kameleon som nærmest ikke er klar over at den fint kan åpne øynene og se verden for første gang.

Henn er erfaren i oppdrett av kameleoner og var derfor den rette til å virke som jordmor for ungen. Den vesle kameleonen klarte nemlig ikke å komme ut av egget på egen hånd.

Med en neglesaks klippet han forsiktig hull i eggeskallet og forventet at den vesle panterkameleonen umiddelbart ville våkne opp og være aktiv. I stedet lå kameleonen sammenrullet i en liten ball. Men den viklet seg snart ut og kunne starte livet.

Den vesle kameleonen på ryggen i jordmorens håndflate. Foto av Nick Henn, Canvas Chameleons

Eggetann er kameleonens beste verktøy

Kameleoner er svært lysfølsomme og reagerer vanligvis raskt på solstråler via reseptorer på hodet. I naturen klekkes de fargerike krypdyrene imidlertid oftest under bakken, der temperaturendringer og luftfuktighet i stedet for lys ansporer ungene til å bite seg ut i livet med deres helt spesielle eggetann.

Det kan ta ville kameleoner så mye som et døgn fra de bryter gjennom det læraktige skallet til de er helt ute. Hvorfor denne ungen ikke våknet med det samme, vet man ikke. Men uten hjelp fra jordmoren hadde den ikke overlevd.

Se kameleon bli klekket

Videoen viser hvordan panterkameleoner vanligvis kommer seg fri fra det læraktige eggeskallet og umiddelbart begynner å undersøke omgivelsene.

Panterkameleonen

Levested i naturen: Madagaskar. Føde: Insekter. Lengde: Hanner opptil 45 cm, hunner det halve. Unger: 2–3 kull i året, med vel 25 egg i hvert kull. Levetid i det fri: Sjelden over to år.

Kanskje du er interessert i ...

Les også