Kjempeøgle er bygd for å drepe

Kjempeøglen varanen kan utkonkurrere selv de verste monstrene i Hollywood-verdenen. Les om dette fascinerende rovdyret, som også er kjent for å sette tennene i artsfellene sine.

21. januar 2016 av Nadia Deleuran

Kjempeøgler har spredt skrekk og gru i filmer som Jurassic Park og Godzilla.

Men virkelighetens kjøttetende reptiler er minst like skremmende som Hollywoods fantasimonstre.

Ta for eksempel varanen, som på bildet øverst i artikkelen krabber opp en husvegg i Australia.

Kannibalistisk kjempeøgle

Denne fryktinngytende kjempeøglen som lever i det meste av Afrika, det sørlige Asia, Sørøst-Asia, Ny-Guinea og Australia, er et nådesløs rovdyr som også er kjent for å sette tennene i sine egne.

Reptiler og fugler slukes hele av dette skremmende rovdyret, som bruker giften fra giftkjertlene i underkjeven til å ta livet av byttet.

Varanen kan bli helt opptil to meter lang, og nakken og kroppen er så kraftig at selv den største kroppsbyggeren vil bli grønn av misunnelse.

Varanens superkrefter Varanen har lange og svært sterke klør som den bruker til å klatre opp og hekte seg fast i trærne med.

Og har den først sett seg ut et bytte, er det om å gjøre å ta bena på nakken. Denne smidige øglen kan nemlig spurte i opptil 20 kilometer i timen.

Når varanen en sjelden gang føler seg truet, slår den kraftig med halen og hveser høyt for å skremme bort potensielle fiender.

Kampglad øgle

Varanen er en kampglad øgle som gjerne utfordrer andre hanner i voldsomme brytekamper om hunnens gunst.

Se selv i denne videoen:

Kanskje du er interessert i ...

Les også