Hvordan mister firfislene halen?

Enkelte firfisler har et smart triks når de vil riste av seg et rovdyr: De mister halen for å distrahere forfølgerne, og halen kan også fortsette å bevege seg på bakken. Men hvordan skjer denne avhektingen egentlig? Firfislenes hale har en rekke ”svake punkter” der den lett kan brekke. Ved en muskelsammentrekning ødelegges en ryggvirvel, og blodkarene trekker seg raskt sammen slik at det bare blir et lite blodtap. Spesielle celler ved bruddet setter i gang veksten av en ny hale, som består av brusk i stedet for bein. Det tar et par uker før halen er gjenskapt.

4. april 2012

Enkelte firfisler har et smart triks når de vil riste av seg et rovdyr: De mister halen for å distrahere forfølgerne, og halen kan også fortsette å bevege seg på bakken.

Men hvordan skjer denne avhektingen egentlig? Firfislenes hale har en rekke ”svake punkter” der den lett kan brekke. Ved en muskelsammentrekning ødelegges en ryggvirvel, og blodkarene trekker seg raskt sammen slik at det bare blir et lite blodtap.

Spesielle celler ved bruddet setter i gang veksten av en ny hale, som består av brusk i stedet for bein. Det tar et par uker før halen er gjenskapt.

Dyrene kan også kaste halen hvis de f.eks. har en infeksjon eller lander på halen i et fall. Flere padder og krypdyr har samme evne til å regenerere deler av mistede lemmer.

Kanskje du er interessert i ...

Les også