Her er virkelighetens tøffeste drager

Virkelighetens drager er kanskje ikke like fryktinngytende som i eventyr og TV-serier som 'Game of Thrones': Men vi synes de er ganske tøffe likevel.

17. mai 2016 av Anna-Dora Maron

Havets drage

Foto: Arne Hodali?

Hulepadden (Proteus anguinus) lever i totalt mørke i underjordiske kalksteinshuler i Sørøst-Europa og er derfor både blind og fargeløs.

De 40 centimeter lange hulepaddene er også kjent som havets drager siden de for flere hundre år siden ble forvekslet med babydrager pga. utseendet.

Selv om hulepadden ikke kan spy ild, er den likevel ganske tøff. Den er nemlig det eneste virveldyret som lever sitt liv i huler uten lys.

Flygende drage

Foto: Alfeus Liman

Dette krypdyret kalles faktisk for en drage (Draco volans). Og det er det også god grunn til. Krypdyret kan nemlig sveve gjennom luften med de flotte vingene sine.

Det eneste som gjør at vi ikke tror at det er en vaskeekte ildspyende drage, er størrelsen. Dragen blir nemlig ikke større enn 23 centimeter.

Skjeggete drage

Foto: Frank C. Müller, Baden-Baden

Den skjeggete dragen har fått navnet (Pogona vitticeps) fordi den kan få halsen til å ligne skjegg når den blåser seg opp.

Til tross for at den skjeggete dragen ikke ser særlig myk og søt ut, er det mange som foretrekker den som kjæledyr. Den lever normalt i en helt spesiell ørkenfauna som bare eksisterer i villniset i Australia.

Den oppblåste dragen

Foto: Miklos Schiberna

Denne yndige oppblåste dragen (Chlamydosaurus kingii) ser ikke særlig stor ut på bildet.

Men ikke la deg lure!

Denne dragen kan nemlig bli opptil 85 centimeter lang.

Dragen har fått sitt karakteristiske navn etter sin flotte store krage rundt halsen.

Kragen kommer likevel bare til syne når dragen skal beskytte territoriet sitt overfor fiender - eller hvis den skal forføre det motsatte kjønn.

Komodovaran

Foto: Colourbox

Komodovaranen (Varanus komodoensis) er det nærmeste man kommer en ekte drage.

Med en kropp på 3 meter og en kampvekt på imponerende 91 kilo, er den heller ikke til å spøke med.

Det er likevel ikke bare dragens sterke kropp som kan nedlegge middagsmaten.

Når dragen gir byttet et ordenligt bitt, overfører den en potent gift som får blodet til å størkne rundt munnen og får det blodtrykket til byttet til å synke.

Den nedsatte blodtilførselen og det lave blodtrykket får til slutt dyret til å dø en grusom død.

Grønn leguan

Foto:Colourbox

Denne flotte dragelignende leguanen nikker med hodet når den kommuniserer med andre. Den sosiale gesten blir blant annet brukt til å hilse på andre leguaner med, eller til å finne en make.

På tross av det farlige drageutseendet er ikke leguanen flink til å skjule at den er redd for fiender.

Særlig er den redd for fugler. Hører leguanen det minste fuglekvitter, blir den stiv av skrekk og ender som et lett offer for sultne rovfugler.

Kanskje du er interessert i ...

Les også