Havskilpadde får fjernet plastsugerør fra nesen

Vitenskapsfolk i ferd med å studere havskilpadder i Costa Rica måtte gi førstehjelp til en uheldig Olive Ridley-skilpadde, som hadde blitt offer for plastforurensningen i havet.

26. august 2015 av Jane J. Lee / National Geographic

Ti smertefulle minutter. Så lang tid tok det forskere å lirke ut et plastsugerør fra neseboret på en havskilpadde. Videoen viser den livreddende innsatsen.

Advarsel: Videoen inneholder sterke bilder og kraftig språkbruk.

Havskilpadde offer for plastforurensning

”Det lignet først en mark”, sier Christine Figgener, havskilpadde-ekspert ved Texas A&M University, som sammen med kollegaer hjalp den 35 kilo tunge skilpaddehannen. De fikk først ut et par centimeter med en pinsett, klippet av biten og oppdaget at den rynkete brune gjenstanden var et plastsugerør.

Sikre på at det ikke var en parasitt som kunne ha festet seg i skilpaddens hjerne, bestemte de seg for å fjerne resten av det ti centimeter lange sugerøret.

”Det var vanskelig å forstå hva vi nettopp hadde fjernet fra nesen til skilpadden”, sier Figgener.

Plast hører ikke hjemme i havet

Figgener har ført en kampanje mot plastsugerør i årevis, men hadde aldri trodd at hun ville se ett som satt fast i nesen på en havskilpadde. Som regel er det avfall i form av plastposer og til og med tannbørster som ender opp i skilpaddemagene. Mens fiskekroker ofte setter seg fast i munnen og i luffene.

Hun vet naturligvis ikke akkurat hvordan skilpadden fikk sugerøret i nesen, men antar at den har slukt det og forsøkt å kaste opp. Som hos mennesker er skilpaddenes spiserør og luftrør knyttet sammen, og derfor kan oppkast komme ut gjennom nesen.

Forskerne desinfiserte nesen og ventet til skilpadden hadde kommet seg over forskrekkelsen før de slapp den tilbake i havet.

"Sugerør er unødvendige, for vi kan fint drikke uten. Videoen viser hvor noen av dem havner", sier Figgener, og henviser til de mange milliardene med plastbiter som flyter rundt i havet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også