En hunn på størrelse med et badekar flyter rundt ved Kai-øyene i Indonesia mens sugefiskene får haik.

Galleri: Lærskilpadden

5. november 2009

Den har levd på dypet i verdenshavene i 100 millioner år. Møt den største av alle skilpaddene – lærskilpadden – som kan tåle presset og kulden på alle dyp.

Det myldrer av eggleggende lærskilpadder i måneskinnet på Grande Riviere-stranden på Trinidad. Bølgene gjør hele tiden stranden smalere eller bredere, og skilpaddene garderer seg ved å spre redene også helt ned til vannkanten.

En lærskilpaddehunn ligger på redet på Matura Beach, Trinidad, mens Francis Lakhan ser på. For tyve år siden plyndret lokale folk redene og slaktet skilpaddene for å få mat. Nå har dyrene gikk Lakhan og andre nye jobber som guide for turister som vil oppleve hundrevis av lærskilpadder når de ligger trygt på redet hver kveld i rugesesongen.

Gribbene fråtser når stranden kryr av skilpaddeunger, og rovfisk venter utenfor kysten. For å veie opp dårlige odds legger en hunn hundrevis av egg i flere kull i løpet av hekketiden.

De nyutklekkede ungene kjemper seg opp gjennom sanden etter å ha brutt ut av egget med en spesiell tann.

En lærskilpaddeunge er ivrig etter livets første svømmetur og spreller i hendene til Francis Lakhan. Lakhan er guide hos naturvernorganisasjonen Nature Seekers på Trinidad. Etter at bildet ble tatt, lot han ungen gå.

En nyklekket unge er på vei til havs ved Matura Beach på Trinidad. Etter flere tiår på havet kommer de voksne hunnene, som nå veier opptil 270 kg, for første gang på land for å legge egg – ofte like ved der de selv er født. Hannene vender aldri tilbake.

Zoolog T. Todd Jones har studert lærskilpaddeungenes utvikling ved å ale opp nyklekkede unger i fangenskap. På en diett som består av blekksprutgelatin, kom en av dem opp i 45 kg. Seletøyet, som denne to år gamle ungen har, hindrer dyret i å støte inn i bassengveggene. ”Ikke noe basseng er så stort som Stillehavet,” sier Jones.

Hun hadde nettopp lagt egg på en mørk øy i Trinidad da naturvernfolk hentet denne hunnen inn til veiing - her avbildet med infrarødt kamera. Som vekten på 500 kilo antyder, trives de atlantiske lærskilpaddene bra.

Tusenvis av lærskilpadder dør hvert år når de forviller seg inn i de gardinaktige garnene som de karibiske fiskerne bruker. Utenfor Trinidad testet forskerne mindre garn, som fanget færre skilpadder uten at det reduserte fiskefangsten.

Under forsøket befridde fotograf Brian Skerry denne skilpadden før den rakk å drukne i et garn.

Forskeren Mike James fra Canada venter med et garn for å fange en lærskilpadde når den kommer til overflaten. James påviste at farvannene ved Nova Scotia er et viktig fødested for lærskilpaddene. I arbeidet fikk han god hjelp av yrkesfiskernes evner til å få øye på skilpaddene og styre fartøyene nær opptil dyrene.

Utenfor Nova Scotia pløyer en lærskilpadde bølgene i Nord-Atlanteren. Tusenvis av lærskilpadder samles der sent om sommeren og tidlig på høsten for å spise store mengder maneter.

Mange av lærskilpaddene som fanges i Nord-Atlanteren, er merket av andre forskere tusenvis av kilometer lenger sør, men den kanadiske forskeren som fanget dette eksemplaret fant ingen spor etter dyrets ferd. Før det blir satt fri, blir det målt og tatt blod- og hudprøver av for ytterligere helse- og genetiske undersøkelser.

Med lange tråder hengende etter det siste måltidet - en manet - dukker en hann opp i det næringsrike farvannet ved Nova Scotia.

På Matura Beach sleper en hunn seg i land etter svømmeturen. Det urgamle rederitualet til lærskilpadden er nå truet mange steder.

Kanskje du er interessert i ...

Les også