Kan dyr være venstrehendte?

Det korte svaret er ja. Ny forskning viser at minst to kenguruarter foretrekker den ene hånden fremfor den andre etter at de lærte å gå oppreist.

7. august 2015 av Carrie Arnold

I flere tiår har vitenskapen trodd at evnen og viljen hos en art til å bruke en bestemt hånd til daglige gjøremål, som for eksempel å spise, bare fantes hos menneskeaper, deriblant oss selv. Men ikke lenger ...

Kenguru foretrekker å bruke venstre hånd

Flere hundre observasjoner av ville australske pungdyr, foretatt under ledelse av den russiske zoologen Yegor Malashichev, viste at den røde og den grå kjempekenguruen stort sett alltid bruker venstre hånd.

Gruppen undersøkte den ekstremt sjeldne atferden hos tre arter av pungdyr. Men der den rødhalsede wallabyen bare brukte venstre hånd når den stod på bakbena, spilte det ingen rolle for den røde og den grå kenguruen om den stod på to eller fire.

Forskerne mener at dette skyldes utviklingen av kenguruen, som etter å ha krabbet ned fra trærne og lært å gå oppreist frigjorde forpotene til andre oppgaver.

Kenguru får en hjelpende hånd fra høyre hjernehalvdel

Hvorfor kenguruene bare bruker venstre hånd når 90 prosent av menneskearten er høyrehendt, har den amerikanske biologen Paul MacNeilage en teori om.

Som hos mennesker kontrolleres venstre side av kenguruens kropp av den høyre hjernehalvdelen og omvendt. Hver hjernehalvdel er i store trekk ansvarlig for å håndtere forskjellige oppgaver. Hos den røde og grå kenguruens stamfedre var høyre hånd viktigst for å bevege seg rundt i tretoppene, noe som innebar at de måtte bruke den venstre til for eksempel å spise og stelle pelsen med.

Dette kan være forklaringen på venstrehendte dyrearter som kenguruen. Hos mennesket er enkelthåndspreferansen høyst sannsynlig genetisk betinget.

Kenguruer har imidlertid ingen åpenlys favoritthånd i boksekamp med artsfeller, noe denne videoen tydelig viser.

Video: Kenguruer i boksekamp

Kanskje du er interessert i ...

Les også