Kakerlakk-melk er fremtidens supermat

Fire ganger så næringsrikt som kumelk. Langtidsholdbar, billig og CO2-vennlig. Er kakerlakken fremtidens melkeku?

29. juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz; Illustrert Vitenskap

– Vent nå litt … Kakerlakken er ikke noe pattedyr, så den kan umulig lage melk.

Åh… unnskyld. Nei, det kan den naturligvis ikke. Men likevel …

Underarten Diploptera Punctate er – til tross for at den er utbredt i store deler av Asia – ikke noen helt vanlig kakerlakk.

Den føder faktisk levende unger og forer dem med en melkelignende væske som den skiller ut på underkroppen. Ikke så helt ulikt en melkeku.

Inneholder alt

– Den er en komplett næringskilde, sier Sanchari Banarjee, som forsker på disse kakerlakkene.

– Den har et svært høyt innhold av sukker og protein, og dessuten alle de aminosyrene man trenger.

Faktisk inneholder kakerlakkmelken fire ganger så mye næringsstoffer som kumelk, og er dessuten lettere å fordøye, slik at energien utnyttes bedre. Og så er den enklere å konservere og konsentrere.

Verdens melkebønder kan imidlertid puste lettet ut. De må ikke til med pinsett og forstørrelsesglass. Det blir heller ikke noe verdensomspennende marked for veldig små melkemaskiner.

Derimot kan det vise seg at det indiske Institutt for stamcelleforskning og regenerativ medisin har støtt på en gullåre.

Syntetisk produksjon

De har nemlig klart å analysere innholdet i kakerlakkens «melk» og mener at de kan produsere den kunstig. De har dessuten isolert de genene som sørger for produksjon av melken.

På grunn av det høye kaloriinnholdet vil melken neppe bli noen revolusjon i den rikeste delen av verden, hvor vi allerede inntar for mange kalorier. Men det kan bli god bruk for produktet andre steder.

Insekter er nøkkelen

– Verden kommer om få år til å stå overfor en problem med å skaffe nok matvarer til den voksende befolkningen. Hvis vi kan bidra til å løse det problemet, vil det være fantastisk, sier forskningsleder Subramanian Ramaswang.

Flere forskere har pekt på insekter som fremtidens viktigste kilde til protein. Dette har vært basert på at mennesker skal spise insekter, noe som har fått mange til å rynke på nesen.

Kanskje syntetisk produsert kakerlakkmelk glir lettere ned.

Kanskje du er interessert i ...

Les også