Joel Sartore fanger dyrenes sjel

Joel Sartore slår et slag for verdens mest truede dyrearter. "Når vi redder dyrearter, redder vi også oss selv", er hans mantra. Vi har samlet noen av mesterfotografens beste bilder.

2. november 2015

Forskere slår fast at minst hundre dyrearter dør ut hver dag på verdensplan. Fotograf Joel Sartore ser derfor et stort behov for å fremheve de tusenvis av dyrearter som står i fare for å forsvinne fra Jordens overflate.

Han har startet prosjektet Biodiversity for å sette søkelyset på alle dyrene som vil lide under blant annet den økende globale oppvarmingen.

Det banebrytende ved hans prosjekt er hans bildekomposisjon. Joel Sartore bruker svarte og hvite bakgrunner i et transportabelt fotostudio. Formålet med de hvite og svarte bakgrunnene er å posisjonere dyrene som like viktige og på likefot med hverandre.

"Den rene bakgrunnen kombinert med god belysning gjør at iakttageren får anledning til å se hvert enkelt dyr i øynene – sjelens vindu", sier han.

Joel Sartore besøker dyrehager i USA for å fotografere så mange dyrearter som mulig – han har kommet opp i omtrent 1800 arter de siste fem årene.

Bak fotografen Joel Sartore Joel Sartores fokus er å dokumentere truede dyrearter og natur via fotografiene sine. Han er mannen bak National Geographics dokumentarprosjekt Photo Ark, som portretterer verdens 12 000 innesperrede dyr før de forsvinner helt.

Formålet er å inspirere resten av verden til å tenke på dyrene. Og hans budskap er tydelig:

”Når vi redder dyrearter, redder vi faktisk også oss selv.”

Joel Sartore er medstifter av The Grassland Foundation og sitter i styret i The National Board of Defenders of Wildlife. Han har bidratt med over 30 historier i over 20 år til National Geographic – det har ført ham til noen av verdens vakreste og mest utfordrende miljøer.

Fakta om Joel Sartore

Les mer på: www.joelsartore.com

Kanskje du er interessert i ...

Les også